Tomatenprijzen Saoedi-Arabië rijzen de pan uit

De consument in Saoedi-Arabië moet voor een kilo tomaten deze maand het dubbele neerleggen t.o.v. vorige maand (een 100% toename van 5 naar 10 SR - ongeveer 1 naar 2 euro).

De gestegen prijzen worden toegeschreven aan een terugval in de lokale productie, verstoringen van de import door het door oorlog verscheurde Syrië vanuit Turkije en de arrestatie van buitenlandse handelaren.

"De tomaat is al voor meer dan twee weken voor de doorsnee consument buiten bereik," aldus Richard Ada, een Filipijnse emigrant. Er wordt gesproken van een zorgelijke kwestie.

Handelaren op de groentemarkt van Sharafiyah zouden tegen Arab News gezegd hebben dat zij geen tomaten op voorraad houden omdat ze weinig afnemers hebben. Anderen zeiden van hun voorraad af te willen, maar de consument weigert de huidige hoge prijs te betalen.

Handelaren op de markt melden verder dat prijzen de komende dagen nog hoog zullen zijn, maar dat daar verandering in zal komen wanneer de lokale opbrengsten zich zullen aandienen. "Wij wachten op de oogst uit Al-Kharj, nabij Riyad. Wanneer die komt, zullen de prijzen dalen," zei een Egyptische handelaar. Volgens hem profiteren de meeste detailhandelaren - supermarkten niet uitgesloten - van de gestegen prijzen.
 
Verder zijn er wel lokaal geteelde tomaten uit Taif voor handen, maar volgens verschillende bronnen kunnen die zich in kwaliteit niet meten met die uit Jordanië en Syrië.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven