Michael Evans, National Security Archive:

"Chiquita vertraagt vrijgeven documenten over steun rebellen Colombia"

Chiquita probeert te voorkomen dat de 'Chiquita payments documents' vrij gegeven worden. De bijna 10.000 documenten bevatten informatie over betalingen van Chiquita aan Colombiaanse rebellengroepen. Zeven jaar geleden werd de multinational veroordeelt tot een boete van 25 miljoen dollar voor de steun aan de rebellen.

Het National Security Archive diende een verzoek tot openbaarmaking van de documenten in. Chiquita probeert dit sinds april 2013 te voorkomen. Volgens Chiquita kunnen de documenten de jury beïnvloeden in een lopende rechtszaak tegen Chiquita. Daarom mogen de documenten niet openbaar gemaakt worden, redeneert Chiquita. De rechtbank stelde Chiquita in het ongelijk. Er dient nog een hoger beroep.

Proces schadeclaims
Het bananenbedrijf wordt van verschillende kanten beschuldigd het proces expres te vertragen. De aanvrager, Michael Evans van het National Security Archive, denkt dat de documenten vrijgegeven zullen worden als het proces in Florida is afgerond.

In die zaak is Chiquita aangeklaagd door 4000 Colombianen. Chiquita zou een rebellengroep gesteund hebben die verantwoordelijk is voor de dood van duizenden burgers. De aanklagers zeggen nabestaanden van de slachtoffers te zijn. Afgelopen zomer werd de zaak verworpen, omdat de rechtbank geen uitspraak kon doen over een misdaad in een ander land. De aanklagers lieten het er niet bij zitten. Volgens Evans is dit de enige zaak die de publicatie van de documenten voorkomt.

Slachtoffer afpersing?
Volgens Evans is de boete van 25 miljoen dollar een lachertje. Chiquita's argument slachtoffer te zijn van afpersing kan volgens Evans weerlegt worden door de 'Chiquita payments documents'.

Recent publiceerde The Daily Beast over de lobby van Chiquita tegen de zogenaamde '9/11 victims bill'. Dit wetsvoorstel maakt vervolging van financierders van terroristische organisaties makkelijker. Het bananenbedrijf had niets te maken met de aanslag op 11 september, maar onder dezelfde wet kan Chiquita wel vervolgd worden voor de steun aan Colombiaanse rebellen.

bron: colombiareports.co

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven