Rony de Ceuster, Compra BVBA:

"Prijzen courgettes, komkommers en aubergines bijna verdubbeld"

Tholen - Voor bepaalde serregroenten is er momenteel een overgangsperiode van binnenlands naar Spaans product. "Door de afnemende aanvoer van courgettes, aubergines en komkommers zijn de prijzen ervan flink gestegen", vertelt Rony de Ceuster van Compra BVBA. "Er is minder Belgische productie en er komen nog maar kleine volumes uit Spanje."

Hoge prijzen
Hij vervolgt: "Courgettes waren vorige week nog 20/25 cent en gaan vandaag 50 tot 60 cent kosten. Bij komkommers hetzelfde verhaal: van 20/25 cent gaan die naar 50/60 cent. Aubergines komen van een euro per kilo en daar zit men nu op 1,60 tot 1,70." Hij geeft aan dat zo lang de supermarkten geprogrammeerd zijn op Belgisch product, de prijsdruk zwaar blijft. "Als het Spaanse programma bij de retailer start, valt de druk weg. Velen proberen nog best lang met Belgisch product te werken, de kwaliteit laat dat ook toe."Bodemprijzen voor bloemkool en sla
Niet alle prijzen zijn gestegen. "Voor paprika is het voorlopig nog niet gebeurd. Die hebben we hier nog meer dan voldoende. Opvallend zijn nu ook de spotprijzen voor bloemkool. Vorige week waren ze nog 20 tot 30 cent. Maandag was het aan bodemprijs. De interventieprijs is nu 12 cent. De productieboost werd verwacht door de ideale groeiomstandigheden. De oogst, die normaal voorzien is voor de komende weken, komt nu al op de markt. Dus over een poosje zitten we weer in het andere uiterste. Ook matig is de slaprijs: tussen de 15 en de 20 cent."

Volgens Rony gingen er aardig wat tomaten en komkommers richting Rusland. "Dat is nu natuurlijk ook weggevallen. Bedrijven die met name op Rusland waren georiën-teerd liggen nu stil. Maar overal ligt de handel best slap. De hogere prijzen van nu zullen de verkoop ook niet stimuleren. Komende weken verwachten we meer aanbod uit Spanje. Dan zal er meer evenwicht zijn in de markt. Alhoewel, er komt dit seizoen mogelijk meer uit Spanje. Als de Spaanse producten geen alternatieve markten vinden, komen er meer naar Noord-Europa en zullen de prijzen navenant zijn. De gevolgen hiervan zijn nog niet te overzien."

Voor meer informatie:
Rony de Ceuster
Compra BVBA
Kempenarestraat 64/2
2860 Sint-Katelijne-Waver - België
T: +32 (0) 15 569 202
F: +32 (0) 15 550 511

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven