nieuw beleid retailers leidt tot dalend areaal alternatieve slasoorten Italië

Italiaanse Lollo-sla verdwijnt uit Duitse schappen

De "Lollo" slasector in Zuid-Italië wordt getroffen door het nieuwe commerciële beleid van de Duitse supermarkten. Sommige retailers besloten om deze sla uit het assortiment te halen vanwege de nieuwe kwaliteitsnormen, het omgaan met de consumptiecrisis en de optimalisatie van de winstgevendheid van de winkels. De sla wordt vervangen door kasproducten, producten die minder grond nodig hebben of zelfs met selecties gedroogd fruit."Het is een economische kwestie. Verse sla is zeer bederfelijk en indien het verbruik daalt moeten supermarkten het weggooien. Gedroogd fruit heeft een langere houdbaarheid en geeft minder inkoopproblemen, want er zijn slechts een paar grote leveranciers. Bovendien kan de prijs per kilo worden vergeleken met welk ander product dan ook", legt een van de bronnen uit.
 
Volgens een andere zaadbedrijf "leidt de beslissing van de Duitse supermarkten tot een vermindering van teeltgebieden in Zuid-Italië. Dit werd verergerd door de vrij milde winter, die voor veel soortgelijke producten zorgde in Noord-Europa, wat dichterbij is. "
 
Dit lijkt te worden bevestigd doordat niet heel Italië lijdt aan een productiedaling. De telers die in kassen telen (bijvoorbeeld Campania en Veneto) zien een toename van de productie.


Een derde bron zegt dat deze daling behalve invloed op Lollo ook invloed heeft op de Foglia di Quercia en het nog onzeker is wat de invloed zal zijn op de Scarola.
 
"We weten nog steeds wie voordeel heeft aan deze situatie, want op dit moment gaan er slechts geruchten rond. Wat we wel zeker weten is dat er een daling van de productie in Apulië is geweest, vooral omdat de verssector niet alle producten kwijt kan. "


Rode Foglia di Quercia.

Italië - land van de salade

Italianen zijn de belangrijkste consumenten van sla in de wereld en de belangrijkste producenten in Europa. Elk jaar produceert Italië 700.000 ton sla, waarvan 70% in slechts vijf regio's - Apulië, Campanië, Sicilië, Lazio en Abruzzo.

Salade kan worden onderverdeeld in drie grote families: witlof, andijvie en sla. De meest bekende zijn: Trocadero, Cappuccia, Romana (gebruikt voor Caesar Salades) en Pan di Zucchero. Scarola is erg populair in Campania, terwijl krulandijvie vaak wordt gecombineerd met andere rassen.

"Lollo" is een zacht type krullend sla uit de jaren 1960 genoemd naar Gina Lollobrigida, die op dat moment werd beschouwd als de mooiste vrouw ter wereld.

 
Roodlof is ook heel populair, vooral de bovenstaande rassen uit Veneto - Verona, Chioggia en Treviso.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven