Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijkse teler produceert meer dan 100 tomatenrassen

Als bedrijfsadviseur en risicomanager verdiende Josef Gangl zo veel geld dat hij zich veel luxe kon veroorloven. Desondanks was de Oostenrijkse boerenzoon niet gelukkig met zijn werk. Hij hing zijn beroep aan de wilgen en ging terug naar zijn wortels. Samen met vader Josef en broer Stefan produceert hij sindsdien aan de rand van de stad Wels gezonde levensmiddelen. Naast de meest uiteenlopende groentesoorten teelt de 42-jarige allerlei bijzondere tomatenrassen.

115 tomatenrassen groeien momenteel in de kassen van het familiebedrijf. "De zaadjes haal ik van verschillende bronnen: vrienden die ze meenemen van vakantie, andere producenten waarmee ik samenwerk. Sommige zeldzame rassen heb ik via internet besteld", aldus Gangl.

Zijn tomatenteelt eist naast veel werk ook enig geduld: "Wie grote oogsthoeveelheden verwacht, zal teleurgesteld zijn. Sommige planten produceren per seizoen slechts een paar tomaten", zegt Gangl. Maar daarvoor in de plaats laat de smaak van zijn bijzondere tomaten niets te wensen over. "De tomaat is de lievelingsgroente van de Oostenrijker. Door de industriƫle productie kreeg ze een slechte reputatie, omdat smaak en voedingsstoffen verloren gingen. De consument weet dat en is me ook dankbaar dat ik de tomaat haar vroegere aanzien teruggeef." Tomaten zoals in de schappen van de supermarkten vindt men bij Gangl dan ook niet. "Daarom krijgen wij voor onze rariteiten prijzen vanaf vier euro per kilo en meer. Het duurste ras is een speciale cherrytomaat van zeven euro per kilo".
Publicatiedatum: