Rusland wil tweezijdige oplossing pootgoedverbod

Bij haar bezoek aan Rusland van 8 tot en met 11 oktober heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken een bilateraal overleg gehad met haar Russische collega Federov. Daarbij is onder andere gesproken over het Russische invoerverbod voor pootaardappelen uit de Europese Unie, de Nederlandse zuivelcontroles bij export, veterinaire en fytosanitaire samenwerking en het INFRA-project. Dijksma doet verslag van het overleg in een brief aan de Tweede Kamer. In de handelskwesties met Rusland zoekt de staatssecretaris naar bilaterale oplossingen.

Met betrekking tot het invoerverbod van pootaardappelen heeft Dijksma een pleidooi gehouden om dit verbod op te heffen. Zij heeft toegezegd bereid te zijn extra technische informatie te sturen en Russische inspecteurs uit te nodigen voor een audit van het fytosanitair systeem in Nederland. Mocht er geen zicht komen op spoedige oplossing van de problematiek met de Europese Unie, dan is de Russische Federatie bereid om naar een bilaterale oplossing met Nederland te zoeken. Daarbij is verwezen naar een soortgelijke oplossing als gekozen bij de uitbraak van de EHEC-bacterie in 2011.

Zuivel
Recente inspectie in de zuivelsector geleid heeft bij Rusland geleid tot twijfels over de rol en verantwoordelijkheid van de privaatrechtelijke organisatie Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) bij het afgeven van veterinaire certificaten door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De Russische autoriteiten zijn van mening dat ingevolge internationale verdragen dit een publiekrechtelijke bevoegdheid betreft. Er werd benadrukt dat dit gevolgen kan hebben voor de export naar de Russische Federatie. Dijksma heeft in de gesprekken benadrukt dat Nederland hecht aan een goede uitvoering van internationale verdragen en dat inspecties zorgvuldig plaatsvinden. Zij heeft aangegeven bereid te zijn om in de kwestie een vergelijkbare oplossing te vinden zoals dat destijds ook bij Plantkeur heeft plaatsgevonden. Daarmee kan het knelpunt voor Rusland worden opgelost.

INFRA-project
Tijdens het bilaterale overleg met Federov kwam de al eerder door de Russische autoriteiten geuite wens aan de orde om het INFRA-project nieuw leven in te blazen. Het gaat hierbij om een project dat tijdens de Sovjettijd was opgezet ter bevordering van kleinschalige landbouw in de omgeving van Moskou. De bedoeling is om Nederlandse technologie en know-how te gebruiken om deze landbouw in de Russische Federatie verder te verbeteren. In dit verband ziet men graag dat Nederlandse boeren in de Russische Federatie gaan boeren om als voorbeeld te dienen voor Russische boeren. De Russische autoriteiten hebben toegezegd budget vrij te maken om dit verder vorm te kunnen geven.

Lees de brief van Dijksma hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.