Er is een GTIN-gids geschreven, een basis waarop iedereen met het systeem aan de slag kan. Binnen verschillende pilots delen leveranciers al informatie volgens de GS1-standaarden. Daarmee belandt informatie die een keer ingevoerd wordt, direct op dezelfde wijze bij de hele keten.

Het uitleggen van GS1 kost best wel wat tijd en momenteel wordt nog niet alle data ondersteund door de GDSN datapools – iets wat binnenkort waarschijnlijk uit de wereld is. En zelfs met deze puntjes is de kwaliteit van de data enorm verbeterd. "We zien dat het aantal fouten in de informatie enorm afgenomen is. In deze Fresh Food Pilots realiseren we meer, betere kwaliteit data en minder fouten in de GTIN", concludeert Röhl.
Nederlandse pilot
In Nederland is er deze week een pilotproject van start gegaan met The Greenery, Frankort & Koning, Nature's Pride en de Best Fresh Group. Ook in Spanje zijn bedrijven met het systeem aan het werk. Volgens Röhl is dit nog maar het begin. "Iedereen loopt gelijk met elkaar. Het is een kwestie van tijd voordat iedereen hiermee aan de slag gaat of moet."