Bart Nemegheer, de Aardappelhoeve:

"Slecht bewarende partijen zorgt voor druk op aardappelmarkt"

Tholen - In de aardappelhandel is het momenteel vrij rustig. Volgens Bart Nemegheer van de Aardappelhoeve zijn er voor de industrie nogal wat slecht bewarende partijen, die vervroegd uitgeschuurd worden. Dat zorgt voor een beetje druk op de prijs. Er wordt verwacht dat de handel nog rustig blijft tot nieuwjaar. De exportmogelijkheden komen nog wel, maar dat is nog even afwachten. Alles zit momenteel zo goed achter de planken hier in België. In Nederland staan er blijkbaar nog meer dan hier in het veld. Wij waren zo goed als klaar, zo net voor de regen. Er was nog wel wat op het land en je kunt trouwens dan wel gaan voor die laatste paar tonnen per hectare, maar de risico's die je daarbij neemt, zijn niet te overzien."Slecht bewarende partijen
Volgens de handelaar zijn de prijzen minder dan vorige week. "Door het ruime aanbod slecht bewarende partijen daalt de prijs overal lichtjes. De berichten over die minder partijen komen uit diverse hoeken zoals Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. Het zijn partijen die na het inschuren zijn gaan rotten. Dat is een combinatie van verschillende factoren: een beetje rooibeschadiging, hoge temperaturen en overvloedige regen zijn ideale omstandigheden waardoor aardappelen gaan rotten."

Bart verwacht de komende weken weinig verandering in de markt. "We gaan nu stilaan richting eindejaar en er zal weinig beweging meer zijn dit jaar. Na nieuwjaar, denk ik, dat er wat exportmarkten open zullen gaan. Er zijn verschillende landen in het oosten waar de opbrengsten lager zijn en die zullen dan wel aan de markt zijn. Mogelijk doet ook Rusland de deuren weer open. Men zegt dat daar binnenkort een doorbraak en handelsakkoord komt. Laat het ons hopen."

Bio
De opbrengst van biologische aardappelen is goed in Nederland en België. In Duitsland is het heel wat minder en die zullen naar verwachting na nieuwjaar aan de markt zijn. Door de slechte oogst gaan ze het niet redden om hun eigen markt te bevoorraadden. Normaal exporteren ze veel bio, maar dit jaar zullen ze zelf alles hard nodig hebben en zullen ze zelfs gaan vragen. Duitsland is traditioneel de grootste markt voor bio-aardappelen."

Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt - België
T: +32-477 291784
F: +32- 514 09501
www.deaardappelhoeve.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.