McDonalds introduceerde sla

Rusland stapt massaal over op verse sla

Stond er vroeger vooral kool op het menu, tegenwoordig geniet de Russische consument steeds vaker van verse sla. Bijvoorbeeld gesneden ijsbergsla, verwerkt in allerhande salades. Belaya Dacha is één van de grootste industriële schakels in de sla-keten. En een belangrijke partner van Rijk Zwaan.


Met de komst van fastfoodgigant McDonalds, maakte ook sla zijn entree in Rusland. Een heerlijk vers alternatief voor de traditionele kool. Gaandeweg nam de populariteit toe en inmiddels zijn de verschillende slamixen niet meer weg te denken uit de Russische supermarkten. De gestegen welvaart verzekert de verwerkende industrie van voldoende afname van dit versneden product. Zo ook bij Belaya Dacha. Als grote verwerker van bladgroente verkopen ze aan diverse retailers hun gewassen, gesneden en verpakte bladgroente. En zo'n vijftig tot negentig procent van de sla die in die mixen gaat, is Rijk Zwaan-product.Betrouwbare factor
Victoria Mikhina van Belaya Dacha onderhoudt de relaties met telers en is tevens contactpersoon voor Rijk Zwaan:"Onze samenwerking gaat helemaal terug tot direct na de val van de muur. En hoewel er sinds die tijd veel gebeurd is in ons bedrijf, was Rijk Zwaan altijd een constante en betrouwbare factor. Jarenlang hebben we hun rassen geteeld en waren tevens mede-oprichter van de Rijk Zwaan distributeur in Rusland (Belrimo), actief van 1993 tot 2005. In 2006 zijn we volledig overgestapt op de verwerking van groente. En ik mag wel zeggen dat we daar erg succesvol in zijn. Mede dankzij de samenwerking met Rijk Zwaan. Zij ondersteunen ons actief, geven advies over rassen en helpen ons de juiste producenten te vinden."

IJsbergsla
Belaya Dacha's hoofdgewas is ijsbergsla. "In de meeste salades is dit knapperige product een vast ingrediënt", vertelt Mikhina. "Om het goed te kunnen verwerken, dient de sla aan verschillende kenmerken te voldoen. Interne en externe kwaliteit moeten absoluut perfect zijn. Daarnaast is het voor ons belangrijk dat we jaarrond voldoende ijsbergsla krijgen aangeleverd." De verwerker is erg enthousiast over Santarinas RZ. Dit ras levert ook onder zeer warme omstandigheden een goede productie en heeft een grote oogst zekerheid. Samen met Rijk Zwaan is naar goede telers van deze sla gezocht. Van het vroege voorjaar tot het najaar wordt Santarinas hoofdzakelijk geteeld in Krasnodar, Stavropol en in Centraal-Rusland. In het late najaar en de winter verschuift de productie naar Spanje en andere mediterrane landen. Op die manier profiteert Belaya Dacha in elk seizoen van de beste ijsbergsla.

Santarinas RZ
Met Santarinas heeft Belaya Dacha een veilig ras in handen dat uitblinkt in productie. De kroppen zijn zowel van binnen als van buiten goed van kleur en bezitten een ietwat afgevlakte onderkant. Het is een rustige groeier en erg sterk tegen rand. Verschillende proeven laten zien dat Santarinas wereldwijd geteeld kan worden.

Bron: RZ Chainmail

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.