Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hans van de Vrie: "Hollandse aardbeien en kersen verkooptoppers in vakantie"

"De zomermaanden zorgen voor een extra omzetimpuls"

Tholen - De vakanties hebben hun intrede weer gedaan en voor groothandels in de toeristische gebieden breekt er daarmee weer een belangrijke periode aan. Zo ook voor Hans van de Vrie, die in maart 2012 voor zichzelf begon en tegenwoordig weer gehuisvest is in zijn vroegere pand aan de Kleverkerkseweg in Middelburg. "In de zomermaanden krijgen wij door het toerisme een extra omzetimpuls."



Meer afzet aan detaillisten door koud voorjaar

Overigens was ook het voorjaar geen verkeerde periode voor Van de Vrie van de gelijknamige groothandel. "Als gevolg van het koude weer kwamen veel producten later op de markt. De natuur liep zeker twee weken achter op normale seizoenen met bloemkool, broccoli, asperges en aardbeien als belangrijkste voorbeelden. Door de geringe beschikbaarheid van eigen product, wordt je functie als groothandel meer benut. Boerderijwinkels en detaillisten zoeken je dan - bij gebrek aan aan regionaal product langer op voor meer producten en men blijft langer hangen in de importproducten. Daarbij zijn feestdagen als Pasen, Hemelvaart en Pinksteren gewoon goed geweest voor de verkoop."



Hardlopers: aardbeien en kersen
Zelf werkt Hans niet op contractbasis met telers samen, maar heeft hij wel verschillende telers uit de regio waar hij op vrije basis veel producten van betrekt. Hij ziet de vakantieperiode met veel vertrouwen tegemoet. "Er worden weer heel wat toeristen verwacht en daar pikken we graag ons graantje van mee. Je ziet dat in de zomermaanden boerderij/huisverkoopwinkels stukken beter gaan draaien. Het zachtfruit staat daarbij stipt op nummer één met Hollandse aardbeien en kersen als hardlopers. Bramen, bosbessen en rode bessen gaan ook vlot weg, maar niet in de mate van de kersen en aardbeien."



Het aantal detaillisten vertoont ook in het Zeeuwse al jaren een dalende lijn. "Elk jaar verdwijnen er weer, maar er komen er geen voor terug. Toch vormen ze voor mij nog altijd het belangrijkste deel van de omzet, naast markthandel, boerderijwinkels en snijderijen. Ik richt me niet zozeer op de retail", vertelt de handelaar. Volgens hem is het AGF-assortiment de laatste jaren redelijk stabiel. Een positieve uitschieter zijn de paraguayo's, waarvan de afzet de afgelopen jaren jaarlijks wel verdubbelt."



Veel Zeeuwse AGF-groothandels zijn er niet meer over en de concurrentie komt volgens Van de Vrie dan niet alleen uit Zeeland, maar met name van buiten de provincie. "De concurrentie slaapt zeker niet en er is nog altijd een hevige concurrentiestrijd gaande. Het is hard werken, maar ik geloof zeker dat er ruimte is voor een AGF-groothandel in Zeeland."

Voor meer informatie:
J.Q. van de Vrie B.V.
hans@vandevrie.nl
Mob:06-53934313