Een tiental jaar geleden is een groep telers uit Laos onder leiding van Chue Lor naar Suriname getrokken. De bedoeling was om Surinamers te trainen in de teelt van dragonfruit. Toen ze vaststelden dat Suriname volop kansen bood in de teelt van fruit dat standaard is in het thuisland – Suriname is qua klimaat vergelijkbaar met Laos – zijn ze gewoon gebleven... De familie is overgekomen en ondertussen telen ze in het tropische Zuid-Amerikaanse klimaat naast dragonfruit ook limes, mandarijnen, pomelo's en sinaasappelen, allemaal rassen uit Laos of Thailand.
© Pieter Boekhout | AGF.nl
Naast Chue Lor zijn er nog een aantal dragonfruittelers in Suriname actief
Op dit moment teelt de familie fruit op een areaal van 30 hectare, waarvan 25 ha citrus en 5 ha dragonfruit. Er zijn plannen voor uitbreiding tot 300 ha. De oogstperiodes van de verschillende fruitsoorten volgen elkaar mooi. Er is werk voor het hele jaar.
© Pieter Boekhout | AGF.nl
De oogst wordt gelost. Rood dragonfruit (met rood of wit vruchtvlees) doet het goed op de Surinaamse velden. Geel heeft het moeilijker: de maatvoering blijft achter.
© Pieter Boekhout | AGF.nl Corline Boekhout checkt de kwaliteit
© Pieter Boekhout | AGF.nl Het dragonfruit wordt afgezet op de lokale markt en in de buurlanden
© Pieter Boekhout | AGF.nl
Dragonfruit kan zeven maanden lang worden geoogst
© Pieter Boekhout | AGF.nl De mandarijnen die Chue Lor teelt zijn van Thailand afkomstig. Ze worden voornamelijk aan de Chinese gemeenschap in Suriname verkocht.
© Pieter Boekhout | AGF.nl De mandarijnen blijven groen, maar zijn wel zoet. Door een gebrek aan temperatuurverschil tussen de dag en de nacht kleuren ze moeilijk bij. De mandarijnen worden twee keer per jaar geoogst.
© Pieter Boekhout | AGF.nl Ook zuurzak op de percelen van Chue Lor
Lees alle andere artikelen over de Suriname special hier
Wil je meer weten over teelt en handel in Suriname, contacteer Anilkumar Padarath van de Kamer van Koophandel en Fabrieken: [email protected]