Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Suriname special - deel 17

Surinaamse bloemkoolteler wil import uit VS overbodig maken

"Waarom zouden we bloemkool blijven halen uit de VS, als ik het hier voor een derde van de prijs kan leveren?" vraagt de Surinaamse teler Rakesh Jhagroe zich hardop af. "Ik kan het vers van eigen bodem voor 90 SRD (€2) aanvoeren. Dat is een prijs waarbij de teler zich een inkomen kan verschaffen en waarbij supermarkt en consument goedkoper af zijn dan in de huidige situatie. Toch is er nog werk aan de winkel, want de retail vraagt continuïteit in de aanvoer en een internationale kwaliteitsstandaard."

© Pieter Boekhout | AGF.nl
Rakesh stelt zich de missie om de import van groenten overbodig te maken door lokaal te telen wat nu nog van ver komt

Rakesh stelt zich meer in het algemeen de missie om de import van groenten overbodig te maken door lokaal te telen wat nu nog van ver komt. Supermarkten zoals Choice en Tulip hebben interesse: als Rakesh constante levering kan garanderen, zijn ze bereid de import flink terug te schroeven.

Eetgewoonten veranderen
De vraag naar bloemkool, broccoli, Hollandse komkommers en andere "westerse" groenten is de laatste jaren flink gestegen. Dat komt deels door Surinamers die terugkeren uit het buitenland, maar ook door de toestroom van expats in de olie- en gassector. "Ze zoeken groenten die ze van thuis kennen", legt Rakesh uit. "En die wil ik ze geven, maar dan vers, lokaal en betaalbaar."

Bloemkool telen in de tropen is geen eenvoudige opgave. Rakesh teelt nu nog in de volle grond, maar is al bezig met de import van een kas uit China. Daarbij laat hij zich adviseren door de Nederlandse bloemkoolteler Bas Slagter. "We experimenteren met verschillende rassen om te zien welke goed tegen het regenseizoen kunnen", vertelt hij. "Want sommige rassen gaan gewoon rotten als het te nat wordt."

© Eigen foto Rakesh

Op weg naar het keurmerk
Om zijn bloemkool aan supermarkten te kunnen leveren, werkt Rakesh aan het behalen van het GlobalGAP-certificaat. Dit internationale keurmerk stelt strenge eisen aan onder andere voedselveiligheid en duurzaamheid. "Ik moet mijn hele perceel anders inrichten, maar het is het waard", zegt hij vastberaden. Zijn doel is om begin volgend jaar gecertificeerd te zijn. Op dat moment hoopt hij contractprijzen voor periodes van drie maanden af te sluiten, om continuïteit en stabiliteit te bieden aan afnemers, zelfs als de dollarkoers – en dus de kosten van de landbouwinputs zoals meststoffen – in die periode stijgt.

Citroengras als tweede troef
Hoewel bloemkool zijn paradepaardje is, heeft Rakesh ook oog voor andere gewassen. Citroengras, bijvoorbeeld. "Het is makkelijk te telen, je kunt er elke drie maanden van oogsten en er is altijd vraag naar", legt hij uit. Cirtoengras wordt in gerechten als smaakmaker gebruikt en je kunt er ook thee van zetten. Het is een geliefd ingrediënt in de Surinaamse keuken.

Voor meer informatie:
Rakesh Jhagroe
Kashmirstraat 82
Paramaribo (Suriname)
Tel: +597 863 7282
[email protected]

Lees alle andere artikelen over de Suriname special hier

Wil je meer weten over teelt en handel in Suriname, contacteer Anilkumar Padarath van de Kamer van Koophandel en Fabrieken: [email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer