Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Suriname special - deel 3

"Het aanbod acerola kan de Europese vraag niet bijhouden"

Voor een fruitsoort met per 100 gram tien keer meer vitamine C dan kiwi en het dertigvoud van aardbei of sinaasappel moet je naar de tropen. Brazilië bijvoorbeeld. We hebben het over acerola, die in Suriname bovendien biologisch wordt geteeld en bij Triple A Organic Farm zelfs bijna Demeter gecertificeerd is.

© Fresh PublishersTussen de kersenbomen liggen waterpoelen die er speciaal liggen voor de Demeter certificering

Qua kleur en grootte lijkt acerola veel op een kers. Als men in Suriname over kersen spreekt, heeft men het dan ook steevast over acerola's. De schil is dun en het vruchtvlees is zacht, aromatisch en sappig. De bes heeft een zoete, lichtzure, verfrissende smaak, vergelijkbaar met een morelle. De vrucht wordt vers geconsumeerd, maar kent de meeste toepassingen in sappen, jam of als supplement in poedervorm.

© Fresh PublishersDe opkweek van de acerolaplantjes doet Adit Moensi zelf

In de hoogdagen van de mijnbouw in Suriname was Adit Moensi werkzaam bij Suralco. Eens de hausse voorbij, wou hij iets in de landbouw doen. "Ik was ervan overtuigd dat land- en tuinbouw een goede manier was om de Surinaamse economie te helpen diversifiëren. Acerola's telen leek mij wel wat: het is een typisch Surinaamse fruitsoort en de vraag op de Europese en Amerikaanse markt is groot vanwege het hoge vitaminegehalte. Meer nog: het aanbod kan de wereldwijde vraag gewoon niet bijhouden", aldus de oprichter van bezieler van Triple A Organic Farm.

© Fresh PublishersDe arceolabes of kers is in Suriname heel bekend en wordt veel verwerkt in drankjes

Adit is kleinschalig begonnen met 3 hectare op de oude suikerrietplantage Welbedacht in het district Commewijne, maar de plannen voor uitbreiding met nog eens 44 ha liggen klaar. De Demeter certificatie voor biologisch-dynamische teelt is bijna binnen. "Voor bio krijg je tot driemaal de prijs van conventioneel. Het compenseert ruimschoots de hogere teeltkosten die met bio gepaard gaan", aldus Adit.

© Triple A Organic Farm Acerola in de vorm van ijsblokjes voor verkoop in supermarkten

Op de lokale groentemarkt vind je deze bijzondere bessen niet zo gauw, want de shelf life is heel kort. "Maar de meeste Surinamers kennen de kers wel en velen hebben thuis zelf een boom staan. Het is het favoriete medicijn voor wie verkouden is of griep heeft", zegt Adit.

De teler levert acerola's in kiloverpakkingen aan lokale sapbedrijven en diepgevroren pulp, die vooral gewild is door de Braziliaanse gemeenschap in Suriname, en ijsblokjes aan supermarkten. Naast afzet op de lokale markt heeft Adit een klant in Duitsland die volle containers diepgevroren pulp afneemt. "Momenteel kan ik twee containers per jaar zenden, maar na de areaaluitbreiding mik ik op één per maand. En hoewel de VS ook aan m'n mouw trekt, zal de focus eerst volledig op de EU-markt blijven liggen."

© Fresh PublishersAdit bij een zonderlinge acerolakers die de plukkers zijn ontgaan. Hij teelt acerola's op een areaal van 3 ha, met plannen voor uitbreiding tot 47 ha

Het verwerken tot pulp en het invriezen gebeurt in de faciliteiten van een partner, die een lijn exclusief ter beschikking stelt voor Adit en daarvoor ook biologisch gecertificeerd is. "Uit 1.000 kilo verse acerola's haal je zo'n 750 kilo pulp, die meteen snelgevroren wordt tot -30ºC en daarna opgeslagen wordt bij -20ºC. Naar Europa gaat de diepgevroren pulp in bins van 175 liter. Het wordt er vooral gebruikt om het vitamine C-gehalte in allerhande fruitsappen op te krikken."

Next level is om poeder te maken via vriesdrogen. "Daar zit de grootste verwaarding van het product in, ook omdat het minder volume inneemt in de export. Maar dat is, gezien de investeringen, een project voor de lange termijn."

© Fresh PublishersHectares met acerolastruiken

Van concurrentie zegt Adit geen last te hebben, vooral omdat Brazilië, de grootste aanbieder van diepgevroren acerolapulp, geen biologische teelt heeft. "Bovendien zal de consumptie alleen maar toenemen", vult hij aan. "In Brazilië telen ze ook een ander ras. Hier hebben we een inheemse variëteit, Boma 1/8, die uiterst geschikt is voor ons klimaat en geen last heeft van ziekte- of plaagdruk."

© Triple A Organic FarmDiepgevroren pulp in 1 kilo verpakking voor verkoop in supermarkten

Voor de uitbreiding van het areaal kan Adit een beroep doen op een investeringsfonds van de overheid voor de agrarische sector, NOFA, dat geld in de lokale munt SRD uitleent tegen 5,5%. "Dat lijkt veel, maar de normale rentepercentages in Suriname lopen op tot 10-15%. Om het areaal optimaal te benutten, denken we ook aan gemberteelt tussen de rijen acerolaplanten. Het is een product waar in Europa veel vraag naar is, ook naar de biologische variant."

© Fresh PublishersBakken met vers geplukte acerolakersen

Daarnaast zal een pilot worden gedaan met cacaoteelt in de vorm van agroforestry. Bij het aanleggen van de bedden voor acerola, wordt een deel van het secundaire bos gelaten als windbrekers. In deze windbrekers zal de cacaovariëteit Trinitario worden geplant.

En nu Adit na zijn mijnbouwverleden al heel wat kennis heeft opgebouwd in de acerolateelt, wil hij in de nabije toekomst zijn knowhow ter beschikking stellen om in een adviserende rol anderen te stimuleren om percelen aan te planten met deze vitaminebom. "De teelt is zeker rendabel: op een hectare staan 400 bomen, die elk tot 60 kilo fruit geven per jaar, goed voor 20-24 ton opbrengst per hectare. Eén persoon kan ongeveer 2 hectare onderhouden. Naast het bijbrengen van de teelttechnieken zou ik ook het plantmateriaal kunnen bezorgen", besluit een ondernemende Adit.

Voor meer informatie:
Adit Moensi (managing director)
Triple A Organic Farm NV
Oost-Westverbinding KM 31 #1215
Welbedacht – Commewijne (Suriname)
Tel: +597 8810180
[email protected]

Lees alle andere artikelen over de Suriname special hier

Wil je meer weten over teelt en handel in Suriname, contacteer Anilkumar Padarath van de Kamer van Koophandel en Fabrieken: [email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer