In de regio Kachetië, bekend om zijn uitstekende en unieke Saperavi wijnen, worden er naast wijndruiven ook verschillende steenfruitsoorten geteeld. Met een oogst van 25.300 ton leverde de regio vorig jaar voor 66% bij aan de totale perzikenopbrengst in Georgië. Bachuki Ruadze heeft er een boomkwekerij waarmee hij telers in de regio voorziet van jonge perziken-, nectarine-, kersen- en kakiplanten.
Bachuki's ervaring als boomkweker gaat 45 jaar terug, tot in het laatste decennium van de Sovjettijd. "In de Sovjettijd waren hier hoofdzakelijk wijngaarden en perzikteelt te vinden. Nu worden er naast onder meer walnoten en amandelen ook kersen, paraguayo's, abrikozen, nectarines en zelfs moerbeien geteeld in de streek rond Telavi. Ik was een van de pioniers in het uitbreiden van het aanbod." Momenteelt heeft Bachuki naast zijn boomkwekerij ook steenfruitpercelen die hem jaarlijks zo'n 150 ton oogst opleveren.
Moerbeien hebben een zoetzure, aangename smaak en worden vers geconsumeerd of verwerkt tot jam
"Sinds de jaren 90 van vorige eeuw zie je hier niet alleen lokale rassen steenfruit, maar ook buitenlandse, vaak met betere opbrengsten en kwaliteit. Waar in de Sovjettijd 20 ton per hectare de norm was, slagen sommige telers er nu in om het dubbele te oogsten. Naast rasseninnovatie is die vooruitgang ook te danken aan een juiste bemesting van de bodem en beter teeltbeheer."
De boomkwekerij is voor Bachuki de meest winstgevende bedrijfstak. Met verkoopprijzen tussen de €2 en €8 per plant, afhankelijk van de fruitsoort en het ras, ontvangt de boomkweker circa €70.000 voor de ongeveer 15.000 planten die hij elk jaar afzet. "Ik verkoop meer perzik- en paraguayoplanten dan nectarinebomen. Dat komt omdat er meer vraag is naar die eerste twee steenfruitsoorten vanuit Rusland, tot op vandaag de belangrijkste markt voor de Georgische telers."
De boomkwekerij blijft Bachuki's meest winstgevende onderneming
De moerbeien, waarvan Georgië al decennialang jaarlijks gemiddeld 200 ton oogst, zijn nagenoeg uitsluitend voor de lokale markt bestemd. "Zelf teel ik sinds zes jaar moerbeien. De prijzen schommelen sterk van seizoen tot seizoen. Vorig jaar, toen de opbrengst tegenviel, maar de kwaliteit goed was, haalden we gemiddeld €9 per kilo. Dit jaar zijn er veel meer kilo's beschikbaar en ontvangen we slechts €4,5 per kilo."
Moerbeien hebben een zoetzure, aangename smaak en worden vers geconsumeerd of verwerkt tot jam. De moerbei is overigens afkomstig van Perzië, het huidige Iran, niet ver van Georgië. Maar heb je je ooit al afgevraagd waarom moerbeien, naast wit, ook rood kunnen zijn?
Bachuki begon zes jaar geleden met de teelt van moerbeien
De oude Grieken legden het uit aan de hand van een mythe. Een van de mooiste versies is opgeschreven door de Romeinse dichter Ovidius in zijn Metamorfosen, een verhaal waarop dat van Romeo en Julia, van veel latere datum, gebaseerd is.
Pyramus en Thisbe waren twee jonge geliefden in het oude Babylon, maar hun families verboden hen om te trouwen of zelfs maar met elkaar te praten. Toch gaven ze hun liefde niet op: stiekem wisselden ze woorden uit via een scheur in de muur die hun huizen – ze waren buren – van elkaar scheidde. Op een nacht spraken ze af om elkaar te ontmoeten bij een witte moerbeiboom net buiten de stad. Thisbe kwam als eerste aan, maar werd plots opgeschrikt door een leeuwin. In paniek vluchtte ze, en onderweg verloor ze haar sluier. De leeuwin, die net van een jacht kwam en nog bloed op haar muil had, trof de sluier aan en besmeurde hem ermee. Even later kwam Pyramus aan. Hij vond de bebloede sluier en zag de sporen van een leeuwin in het zand. Verscheurd door verdriet en ervan overtuigd dat Thisbe was omgekomen, trok hij zijn zwaard en maakte een einde aan zijn leven. Niet veel later verliet Thisbe haar schuilplaats, keerde terug en vond haar geliefde stervend onder de boom. In wanhoop greep ze zijn zwaard en volgde hem in de dood. Het bloed van de geliefden kleurde de vruchten van de moerbeiboom, die ooit wit waren, rood – en zo bleven ze voorgoed.
Voor meer informatie:
Bachuki Ruadze
Chumlakhi (Kakheti) – Georgië
Tel: +955 599 727 485