"Nu de provincie een bedrag van 3,4 miljoen over vier jaar beschikbaar stelt voor de tuinbouw, kun je zeggen dat deze sector een majeure stap maakt", zegt Bart van Moorsel, adviseur tuinbouw voor het provinciebestuur van Gelderland. Greenport Gelderland, Fruitpact, Laanboompact, Paddenstoelenpact en de Glastuinbouwpacten staan voor een nieuw hoofdstuk. Voor de Kennis en Innovatie Agenda 'KIA-fruitteelt' krijgt de Gelderse fruitteelt nog eens 2 miljoen extra, schrijft Fruitpact.
De toekenning door het provinciebestuur betekent vanaf 2025 een verandering in de werkwijze van de pacten en Greenport Gelderland, stelt Van Moorsel. "Er zijn thema's die de pacten overstijgen: water, bodem en klimaat bijvoorbeeld. Tot nu toe deden de pacten elk voor zich werk aan die thema's. In de nieuwe opzet krijgt elk thema een aanspreekpunt binnen Greenport Gelderland, dat ligt straks bij de pactmanagers. Dat werk efficiënter en leidt tot meer samenwerking. Tevens zal Greenport Gelderland zich meer en vaker gaan presenteren, zodat de ondernemers in de pacten die organisatie zien als het vehikel dat wensen, doelen en projecten van de pacten ook op landelijke agenda's kan krijgen. Greenport zoekt ook de andere Greenports in Nederland straks vaker op, om van hen te leren en ermee samen te werken waar nodig."
"De KIA-subsidie is mede tot stand gekomen vanwege de goede organisatiegraad in de tuinbouwsector, waar veel partijen samenwerken. Overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven werken samen in een sector, die vanaf 2025 vier jaar een programma uitvoert dat meetbare resultaten oplevert. Want dat wil de politiek ook zien, alleen het geld uitgeven is niet genoeg. In die samenwerking zit ook de wil om vooruit te komen." Van Moorsel was als adviseur betrokken bij het opstellen van de subsidie-aanvraag. Hij vertrekt eind dit jaar uit zijn huidige functie.
De aanvraag leverde een programma op, dat meetbare resultaten in het verschiet stelt, zodat kan worden bepaald of de sector op koers ligt. "Ook dat werkte in het voordeel. Daarnaast is het omschreven programma aansluitend aan doelstellingen van de provincie: het gaat over bodem, water, biodiversiteit, klimaat. Er worden indicatoren vastgesteld, doelen genoemd, werkwijzen beschreven. FruitVooruit en Fruitpact zijn samen de aanvrager, NFO heeft als mede-aanvrager uitstekend werk gedaan en treedt op als contractpartij voor de Provincie."
Want zo'n aanvraag vergt veel voorbereiding en denkwerk. "Het is ingewikkeld, want je moet te allen tijde voorkomen dat je staatssteun aan bedrijven geeft. Dat mag niet in de EU. Bijdragen aan ontwikkelingen in de markt kan weer wél, maar er zijn veel regels en aan het eind van de rit moet je altijd met een plan langs de EU. Je moet dan vrij gedetailleerd allerlei voorschriften opnemen."
"Tuinbouw en de fruitsector zijn me na aan het hart gaan liggen. Ik heb voorheen gewerkt met de melkveehouderij en in de mestproblematiek, met startups en in de medische sector. De tuinbouw was voor mij onbekend, nooit geweten dat het zo'n mooie hechte sector is. Wat ik na de provincie ga doen, weet ik niet. Ik denk dat het uitvoeren van allerlei klussen kan zijn, maar er staat niets vast."
Bron: Fruitpact