Dit jaar zijn opnieuw grote hoeveelheden Egyptische zoete aardappelen op de markt verschenen. Het commerciële succes van dit gewas in de afgelopen jaren heeft veel telers aangetrokken, wat soms tot prijsdalingen heeft geleid. Mohamed Maatouk, CEO van Egyptian Emirati, blijft echter optimistisch over de stabiliteit en verdere groei van de sector. Hij beschrijft de sector als een "succesverhaal van kwaliteit en prijs".
Maatouk: "Egypte is de afgelopen jaren de grootste leverancier van zoete aardappelen aan de Europese markt geworden. In 2023/2024 steeg de verscheping van Egyptische zoete aardappelen naar de EU met 45% tot 109.000 ton. Volgens gegevens van de gespecialiseerde website East Fruit is dit een record, waardoor de Egyptische sector de VS - 's werelds grootste exporteur - heeft ingehaald en de belangrijkste leverancier van de EU is geworden."
"Over het geheel genomen blijft Nederland de belangrijkste afnemer van de Egyptische zoete aardappelen, met bijna 60% van de zendingen, oftewel zo'n 65.000 ton, gevolgd door Frankrijk en Italië. Vergeet niet dat Egypte de grootste Afrikaanse exporteur van zoete aardappelen is, en de 3e exporteur wereldwijd na de Verenigde Staten en Nederland. In 2023 leverden de Egyptische verschepingen van dit gewas op de internationale markt het land 127,5 miljoen dollar op. Egypte leverde ook een totaal van 3.700 ton zoete aardappelen aan de markten van Denemarken, Noorwegen en Zweden van juli 2022 tot juni 2023. Bovendien zijn de zendingen van Egyptische zoete aardappelen naar Scandinavië sinds 2017/18 met een factor 51 gestegen, minstens een verdubbeling op jaarbasis."
Achter deze prestaties zit een aanzienlijke toename van het areaal, een garantie voor de betrouwbaarheid van Egypte als belangrijkste herkomst van zoete aardappelen in Europa, zegt Maatouk. "Dit jaar is de geschatte toename van het totale areaal zoete aardappelen in Egypte ongeveer 30%. Dit betekent dat we een continue aanvoer en de beste kwaliteit zoete aardappelen kunnen garanderen. We zijn in juli begonnen met de kleinschalige Egyptische oogst, maar het volume zal in de weken daarna toenemen. Van september tot maart zullen we weer goede volumes zien. We zouden het seizoen ook wat langer moeten maken, misschien wel tot mei 2025."
De snelle groei van deze sector gaat niet zonder uitdagingen. Vorig seizoen was het aanbod uit Egypte zo groot dat de prijzen instortten, waardoor telers besloten de oogst stil te leggen om verdere financiële verliezen te voorkomen. Volgens Maatouk zal de sector in Egypte volwassen worden door zich te specialiseren in een specifieke periode van het jaar. "Egypte is de grootste concurrent van de VS op de EU-markt voor zoete aardappelen. De afgelopen seizoenen overlappen de aanvoerperiodes van Egyptische en Amerikaanse zoete aardappelen echter steeds minder. Het belangrijkste exportseizoen voor Egyptische zoete aardappelen loopt van augustus tot januari, wanneer de import uit de VS op zijn laagst is. De VS domineert de EU-markt daarentegen van februari tot juli. Hopelijk heeft de Europese markt voor zoete aardappelen zijn volledige potentieel nog niet bereikt. Toenemende import en lokale teeltinitiatieven stimuleren de huidige consumptie en productontwikkeling. We zien dat de consumptie het verst gevorderd is in het VK, terwijl Nederland zich steeds meer positioneert als een logistieke hub voor Noord-Europese groeimarkten zoals Duitsland en Frankrijk."
"In deze context onderscheiden wij ons door vanaf het begin van het seizoen hard te werken om leveringen van hoge kwaliteit en zeer concurrerende prijzen te waarborgen, gezien de sterke vraag vanuit de Europese markt dit jaar. We profiteren van hogere volumes dan vorig jaar, betere maten, en de speciale aandacht van de Egyptische regering voor de zoete aardappelsector, waardoor we optimaal kunnen inspelen op de groeiende vraag," besluit Maatouk.
Voor meer informatie:
Mohamed Maatouk
Egyptian Emirati
Tel: +20 122 122 8020
[email protected]
www.egyptian-emirati.com