Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gemengde resultaten Marokkaanse vroege groenten

Het Marokkaanse seizoen voor vroege groenten en fruit loopt ten einde. Mostapha Mohattan, een exporteur van Marokkaanse producten die gespecialiseerd is in de Franse markt, geeft zijn verslag van een zeer bewogen seizoen, dat werd gekenmerkt door steeds onzekerdere en grilligere omstandigheden.

"Het algemene beeld is gemengd. We hebben te maken gehad met stakingen van Europese telers, die hebben geleid tot blokkades die vertragingen veroorzaakten in de aanvoerketen, maar ook met schommelende weersomstandigheden in Marokko, ziektegerelateerde problemen in plantages en prijsschommelingen op de markt. Al deze factoren hebben een directe of indirecte impact gehad op onze export," zegt Mohattan.

"Maar gelukkig is de vraag naar onze producten stabiel gebleven ondanks deze verstorende factoren, en sommige Marokkaanse telers zullen het beter doen dan anderen dankzij hun vermogen om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, vooral degenen die een constante kwaliteit, concurrerende prijzen en een gediversifieerd aanbod hebben kunnen handhaven, zouden het beter moeten doen," vervolgt de exporteur.

Volgens Mohattan hebben telers en exporteurs van tomaten en courgettes het dit seizoen beter gedaan. "De exportvolumes varieerden per product, met een stijging in de verkoop van tomaten en courgettes, terwijl de verkoop van paprika's, bonen en aubergines stabiel is gebleven ten opzichte van het vorige seizoen. Hoewel de prijzen sterk schommelden door vraag en aanbod op de Europese markt, bleef de vraag naar deze producten even sterk, met een voorkeur voor kwaliteitsproducten tegen concurrerende prijzen."

Telers van sperziebonen daarentegen hebben een bijzonder moeilijk jaar achter de rug en sommigen van hen hebben zelfs verlies geleden omdat de marktprijs voor dit product gedurende een lange periode van het jaar op een laag niveau stagneerde, terwijl de teeltkosten van dit product dit seizoen hoger waren als gevolg van speculatie."

Het seizoen is moeilijker voor zomerfruit, vooral voor meloenen. "De export van watermeloenen uit Marokko is dit jaar sterk gedaald en een aanzienlijk deel van de teelt is op de lokale markt verkocht. Door de aanhoudende droogte is er minder water beschikbaar voor irrigatie, wat gevolgen heeft gehad voor de kwaliteit en de omvang van de teelt. Daarnaast is er melding gemaakt van parasietenplagen, met name op watermeloenen, waardoor extra behandelingen nodig zijn."

"Samenvattend denk ik dat, ondanks de klimatologische en logistieke problemen in het huidige seizoen, de aanhoudende vraag en de kwaliteit van onze producten hebben bijgedragen aan een positieve algemene prestatie, op een paar producten na. De prijzen zijn concurrerend gebleven ondanks de druk van buitenaf en sommige Europese landen hebben een sterke vraag naar Marokkaanse producten getoond," aldus Mohattan.

Ondanks de onvoorspelbare aard van het seizoen is Mohattan van mening dat dit het juiste moment is om te investeren. "Gezien de logistieke problemen en de grillen van het weer, en de onzekerheid van de markt, moeten we meer grip krijgen op onze activiteiten in Europa. Dit jaar hebben we een nieuwe locatie opgezet in Perpignan, Fructimoor Agrotrade Nexus genaamd, om zo dicht mogelijk bij onze klanten en partners te staan. Vanaf volgend seizoen zal deze entiteit een contactpunt zijn tussen de kopers en de Marokkaanse telers die wij vertegenwoordigen. Het bedrijf zal fungeren als tussenpersoon tussen de verschillende belanghebbenden en de beschikbaarheid van AGF, de transacties en de distributie in de verschillende regio's van Europa vergemakkelijken. Bij Fructimoor, ons sourcingbedrijf in Marokko, blijft onze toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid onverminderd groot en we zijn nog steeds vastbesloten om verse producten rechtstreeks van teler naar consument te leveren, waarbij optimale versheid en korte levertijden worden gegarandeerd."

Het moeilijke seizoen vraagt ook om productdiversificatie, besluit Mohattan."Naast groenten en fruit voegen we verse aromatische kruiden van Spaanse oorsprong toe aan ons assortiment, zoals peterselie, koriander, munt en laurier, en van Marokkaanse oorsprong, zoals bieslook, basilicum, rozemarijn en andere. We voegen ook ronde tomaten en courgettes toe voor de hoogwaardige verwerkende sector."

Voor meer informatie:
Mostafa Mohattan
Fructimoor
Fructimoor Agrotrade Nexus
Tel : +33659752318 / +212656873543
[email protected]
www.fructimoor.com

Publicatiedatum: