Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogst gestart in regio rond de Bodensee

"Goede uitgangspositie voor abrikozen in Duitsland"

Op 13 juni werden de eerste abrikozen van de oogst van dit jaar geplukt op het teeltbedrijf van de familie Martin in het Duitse Eriskirch. Het door een familie gerunde fruitteeltbedrijf is een van de weinige abrikozentelers in de regio rond de Bodensee en heeft vanaf het begin een rol gespeeld in de ontwikkeling van de teelt van dit warmteminnende gewas. Over het algemeen hebben de vruchten zich goed ontwikkeld na de bloesemperiode.

"We zien een zeer goede kwaliteit en een goede vruchtzetting aan de bomen. De hele plantage van ongeveer twee hectare is nu bedekt met folie: het bijzondere is dat de plantage het hele jaar door gesloten is - zelfs in de winter. Gelukkig hadden we dit jaar maar één nacht eind april met temperaturen onder nul van -1,7 graden, dus vorstschade bleef ons bespaard. Met de VOEN-bekapping en meerdere behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen waren we ook goed voorbereid op de recente zware regenval en de daarmee gepaard gaande ziektedruk," licht eigenaar Heinz Martin toe.

Vraag als nooit tevoren
Op het gebied van marketing staat de lokale abrikoos er bijzonder goed voor. "De prijzen zijn veelbelovend: we halen nu telersprijzen van rond de vier euro per kilo aan het begin van het seizoen, en de instapprijs in de boerderijwinkel is nu 6,50 euro per kilo," vervolgt de steenfruitteler, wijzend op de toenemende vraag naar lokale abrikozen. "We ervaren een ongekende vraag. Met Landfrisch AG hebben we een sterke marketingpartner die graag lokale abrikozen wil aanbieden, en de meeste winkelketens in de voedingsmiddelensector richten zich tegenwoordig ook op regionale fruitgewassen. Bovendien hebben zowel Spanje als Stiermarken zware hagelschade geleden in de steenfruitteelt, waardoor de prijsdruk dit jaar waarschijnlijk niet zo hoog zal zijn. Aan de andere kant moeten we ook oppassen dat we de prijzen niet te hoog vaststellen. Momenteel liggen de prijzen per kilo Spaanse producten soms tussen de zeven en acht euro, wat op een gegeven moment te duur is voor de consument. In dit opzicht is het huidige prijsniveau prima vanuit het oogpunt van de teler."

Heinz Martin sprak minister van Landbouw Cem Özdemir toe tijdens een vraag- en antwoordsessie op de Fruchtwelt Bodensee dit jaar. Martin is nu ongeveer negen jaar betrokken bij de abrikozenteelt en teelt ook nectarines en perziken.

Minder moeite, hoge investering
Vergeleken met kersen en pruimen is de teeltinspanning op het gebied van snoeien en gewasbescherming aanzienlijk lager voor abrikozen, mede dankzij het gebruik van foliebedekking gedurende het hele jaar. "De investeringskosten zijn echter verhoudingsgewijs veel hoger. Als we het foliedak na het seizoen zouden verwijderen, zoals we bij de pruimen hebben gedaan, zou de levensduur van de folie ongeveer tien jaar zijn. Omdat het systeem ook in de winter gesloten blijft, zal de levensduur nu maximaal zeven jaar zijn, wat opnieuw een aanzienlijke kostenfactor met zich meebrengt."


De Duitse abrikozenoogst van dit jaar begon op 13 juni met het plukken van het vroege ras Spring Blush. Dankzij het brede scala aan variëteiten kan er nu tot eind augustus van lokale abrikozen worden genoten. Het assortiment van de boomgaard omvat ook de variëteiten Lotte en Kyoto.

Teelt van premiumpruimen
De familie Martin is ook mede-initiatiefnemer van Vitamin See GmbH, de organisatie achter de succesvolle premiumpruim Baronesse, die voornamelijk via Landfrisch AG op de markt wordt gebracht. Net als de abrikozen groeien en gedijen ook de pruimen uitsluitend onder folie. "Ook hier hebben we tot nu toe een zeer goede oogst gezien en we verwachten een recordoogstjaar," besluit Martin.

Voor meer informatie:
Heinz en Alexander Martin
Martin Obst GbR
Wolfzennen 5 88097 Eriskirch, Duisland
Tel.: +49 1713048312
[email protected]
ww.martin-obst.com

Publicatiedatum: