Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Positief Turks kersenseizoen ondanks prijsproblemen op Aziatische markten

Het is een zeer positief seizoen voor de Turkse kersen, met een stabiele kwaliteit en zonder problemen door het weer, zegt Alper Kerim, eigenaar van de Turkse fruitexporteur Demir Fresh Fruits: "Het Turkse kersenseizoen verloopt eigenlijk heel goed, het is nog nooit zo goed geweest. De kwaliteit van onze kersen is erg goed en ons team van land- en tuinbouwingenieurs en ons inkoopteam doen hun uiterste best om de beste kwaliteit kersen te krijgen. De weersomstandigheden van de laatste twee tot drie weken zijn ook positief geweest; er is geen regen gevallen in onze oogstgebieden, wat betekent dat de oogst zonder enige vertraging is verlopen."

"De vraag naar kersen kwam aan het begin van het Turkse seizoen traag op gang, omdat de kersen uit Californië en Washington een zeer sterke start hadden. Spaanse kersen zijn momenteel nog beschikbaar, maar we verwachten dat ze binnen een tot twee weken op zullen zijn. De beschikbaarheid van Amerikaanse en Spaanse kersen heeft onze start negatief beïnvloed, maar onze kersen zijn nu op hun hoogtepunt, en bovendien is de oogst in de regio's die de beste kwaliteit kersen leveren nog niet begonnen. Daarom verwachten we een zeer goede vraag in juli, wat de beste tijd is voor de regio waar ons pakstation zich bevindt, omdat de oogst juist daar begint. Dit zal ons helpen om de producten snel te verplaatsen, wat cruciaal is voor de kersenhandel."

Volgens Kerim zijn de prijzen voor kersen op de Aziatische markt tot een bizar niveau gedaald, waardoor ze de kosten niet dekken. Nu de Turkse exporteurs allemaal met elkaar concurreren, profiteren de Aziatische importeurs van de situatie: "Onze export naar Azië verloopt niet erg goed vanwege andere Turkse leveranciers. Helaas vechten Turkse leveranciers onderling om hun producten aan de Aziatische markten te verkopen en deze markten gebruiken deze situatie in hun voordeel. De prijzen op de Aziatische markt zijn momenteel zo laag omdat Turkse leveranciers prijzen tegen kostprijs aanbieden, alleen maar om hun producten op de Aziatische markt te kunnen verkopen."

Wat de strategie achter deze lage prijzen voor de Turkse concurrenten is, weet Kerim niet, maar hij heeft wel het gevoel dat het de sector op de korte termijn schaadt. "Hoewel ik hun namen niet zal noemen, weet ik zeker dat verschillende Turkse merken op dit moment geld verliezen op de Aziatische markt, simpelweg omdat hun verkoopprijzen niet kloppen als je de kosten van het proces berekent. Of ze weten niet hoe ze moeten rekenen of ze zien dit als een investering in de toekomst, ik heb er geen idee van. Maar het schaadt de kersenprijzen op de korte termijn."

"Over het algemeen verwachten we een zeer sterke export, waarbij de volumes van juli tot augustus zullen toenemen. Als de kwaliteit zo stabiel blijft als nu, zouden we ook in de eerste week van augustus door moeten kunnen gaan. We hebben vertrouwen in de kwaliteit van ons product, want die heeft ons tot nu toe niet in de steek gelaten," besluit Kerim.

Voor meer informatie:
Alper Kerim
Demir Fresh Fruits
Tel: +90 532 514 2080
[email protected]
www.dff.com.tr

Publicatiedatum: