Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Blokkade Rode Zee: rimpeleffect op Egyptische export van palmbomen naar Indonesië

Volgens EastFruit heeft Indonesië de dadelimport uit Egypte tijdens de eerste negen maanden van het seizoen 2023/24 (juli-maart) aanzienlijk verminderd. Egyptische dadelexporteurs blijven echter de belangrijkste leveranciers voor de Indonesische markt.

Tussen juli 2023 en maart 2024 bedroeg de Indonesische import van dadels uit Egypte iets minder dan 15 000 ton, een daling van meer dan 25% vergeleken met dezelfde periode in het vorige seizoen. Gezien de bijna afwezigheid van Egyptische dadels aan Indonesië in april en mei, is het duidelijk dat dit seizoen het minst succesvolle kan zijn voor Egyptische exporteurs naar Indonesië in de recente geschiedenis.

De belangrijkste oorzaak van deze daling is de blokkade van de Rode Zee door Jemenitische Houthi-troepen, een situatie die wordt weerspiegeld in de Indonesische importstatistieken. Terwijl er in december 2023 recordhoeveelheden dadels werden geïmporteerd uit Egypte, daalden de cijfers in januari naar een historisch dieptepunt als gevolg van de intensievere aanvallen op burgerschepen in de Rode Zee.

Indonesië, de thuisbasis van 's werelds grootste moslimbevolking, is de achtste grootste importeur van dadels in volume en de zesde grootste in geldwaarde. Het land importeert gemiddeld 50.000 tot 60.000 ton dadels per seizoen.

Egypte behoudt zijn toppositie in het leveranciersklassement voor Indonesië, gevolgd door landen aan de Perzische Golf zoals Saoedi-Arabië en de VAE. Saoedi-Arabië heeft het volledige importvolume van het vorige seizoen (10,3 duizend ton) overtroffen in slechts de eerste negen maanden van het huidige seizoen. Tunesië en Iran nemen meestal de vierde en vijfde plaats in, terwijl andere belangrijke leveranciers Libië, Algerije, Irak, de VS, Palestina en Pakistan zijn.

De import van dadels in Indonesië stijgt over het algemeen in oktober met de komst van producten uit Saoedi-Arabië en de VAE. Egypte, Tunesië en Iran dragen bij aan de markt tegen december, met een piekinvoer van januari tot maart, een periode die gedomineerd wordt door Egypte. De importvolumes dalen dan sterk in april en bereiken hun laagste niveau tijdens de zomermaanden.


Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: