Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pili Pi Nuts introduceert pili-noten op Europese markt

"Een nieuwe noot in het schap trekt al snel veel aandacht"

Tholen - Pili-noten. Het zal voor velen niet gelijk een belletje doen rinkelen, maar met deze nieuwe introductie in het notenlandschap is Pili Pi Nuts de Europese markt aan het bestormen. "Het gebeurt natuurlijk niet vaak dat er een nieuwe noot op de markt verschijnt, dus we zien dat er al veel interesse is voor deze bijzondere, boterachtige noot uit de Filipijnen", vertelt Ties Minnen van producent en importeur Pili Pi Nuts.
Links pili-noten in dop met inkeping. Rechts pili-nootkernen

Wellicht is het niet voor iedereen een volledige onbekende noot, want in 2019 introduceerde het Duitse bedrijf Die Frischebox de noot al eens op de Europese markt. Deze introductie was destijds, naar eigen zeggen, behoorlijk succesvol. Een terugroepactie en een verplichte Novel-Food-procedure door de Europese Commissie waren toen echter spelbreker, waardoor de Nederlandse directeur van Die Frischebox André Wielink besloot zelf de noot te importeren. Voor dit project schakelde hij de hulp van Ties Minnen om de fabriek op de Filipijnen op te zetten en de Europese afzetmarkt te bedienen. "Ik had al veel ervaring met het opzetten en runnen van mijn eigen mango- en kokosdrogerijfabriek, AfriFruta, in Mozambique en heb daarnaast verschillende voedselproductiebedrijven begeleid in ontwikkelingslanden. Die ervaring zet ik nu in om de productie van de Pili noten op de Filipijnen te begeleiden."


Het Pili Pi Nuts team in de Filipijnen met in het midden Ties Minnen

"Daarnaast werden we dus ook partners in de vermarkting", zo gaat Ties verder. "Voor Die Frischebox produceren en verpakken we haar Red Rhino brand, waarbij de pili-noten in de dop met een inkeping in de supermarkten terechtkomen. Deze worden geleverd met een bijkomende kraker. Wij, met Pili Pi Nuts, doen alle varianten. Naast de pili-noten in de dop, zijn dit onbewerkte pili-nootkernen, maar ook een gekarameliseerde variant en een geblancheerde gezouten variant. Met name de gekarameliseerde pili-noot wordt zeer goed ontvangen door de consument, omdat de boterachtige noot mooi contrasteert met de krokante gekarameliseerde omranding."


Pili-noten in bulk verpakt op de Filipijnen. Klaar voor verscheping naar Europa.

"Wat de noot verder onderscheidt, zijn de voedingswaarden. Het is eigenlijk de enige noot die bijna geen koolhydraten bevat, wat de noot bij uitstek geschikt maakt voor sporters. Bovendien past het perfect binnen een keto-, paleo-, of als aanvulling voor onder andere vetten bij een veganistisch dieet. Ook scoort de pili-noot bijzonder hoog op verschillende vitaminen en mineralen in vergelijking met andere noten."

Wildpluk
Het bedrijf importeert de noot dus uit de Filipijnen, wat de enige plaats ter wereld is waar de pili-noot groeit. "In een vulkanisch gebied in de Bicol-regio op de Filipijnen zijn de wildgroeiende pili-bomen met de noten te vinden. Hier worden ze uit soms wel 25 meter hoge bomen van meer dan 100 jaar oud gehaald door locals, waarna de verwerking plaatsvindt. Een heel bijzonder proces dat veel werkgelegenheid creëert in rurale gebieden van de Filipijnen. De wildpluk gaat eigenlijk nog een stapje verder dan biologisch, aangezien de pili-noot dus niet alleen groeit zonder gewasbeschermingsmiddelen, maar ook zonder kunstmatige irrigatie of bemesting. Een volledig natuurlijke en rustige ontwikkeling van de noot op de vruchtbare vulkanische grond."

De introductie van de pili-noten is begin dit jaar van start gegaan en inmiddels zijn de noten van Pili Pi Nuts te vinden in Italië, Zwitserland, Duitsland en Denemarken. "Het is heel mooi dat we al zo veel afzetmarkten hebben weten te bereiken in zo'n korte periode. Het is zaak om de verwerkingscapaciteit in de fabriek op de Filipijnen goed mee te laten groeien komende jaren." Uiteindelijk verwacht Ties dat de volumes groter zullen zijn dan op de Amerikaanse markt, waar de noot inmiddels stevig gevestigd is onder verschillende merken. "Uit respons van onze partners, maar ook op de beurzen, zie je dat veel mensen geïntrigeerd zijn over de pili-noot. Zoals aangegeven, een nieuwe noot zie je niet zo vaak. Het is voor ons nu zaak het brede publiek in aanraking te laten komen met de pili-noot", zo besluit Ties.

Voor meer informatie:
Ties Minnen
Pili Pi Nuts
Ruysdaelhof 2
5642 JM Eindhoven
[email protected]
www.pilipinuts.com