Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drastische daling Peruaanse mango-export door hoge temperaturen

De Peruaanse export van mango's is het afgelopen seizoen met 68% gedaald als gevolg van de hoge temperaturen die een negatieve invloed hadden op de bloei van de planten. Volgens de Dienst voor Plattelandsontwikkeling (Sedir) exporteerde Peru in het eerste kwartaal van dit jaar 65.366 ton mango's voor €173.370. Dit is slechts 32% van de 200.470 ton van 2023.

Het slechte weer vervroegde niet alleen de rijping van het fruit, maar zorgde er ook voor dat de oogst begin maart al afgelopen was. De regio Piura voerde de export aan met 41.190 ton, gevolgd door Áncash met 16.818 ton en Lambayeque met 6.754 ton, zo blijkt uit data van exporteursvereniging Adex.

Peruaanse mango's worden geëxporteerd naar onder meer Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Canada, Zuid-Korea, Frankrijk en Chili. De telers profiteerden wel van een stijging van de kiloprijs, tot €2,50 voor vliegmango's van het Kent ras en €1,75 voor bootmango's.

Wat komende oogst betreft, zullen de huidige koudere weersomstandigheden gunstig zijn voor de bloei. De opbrengst zal toenemen, maar het fruit zal afgezet worden tegen lagere prijzen. Telers die in februari en maart hebben gesnoeid en die nu zachte knoppen zien verschijnen, moeten blijven irrigeren om de bloei in augustus of september mogelijk te maken. Dit beheer is erop gericht om de oogst uit te stellen tot april, zodat deze niet samenvalt met de oogst van Casma en er dus aantrekkelijkere prijzen op de markt worden verkregen.

Bron: agraria.pe

Publicatiedatum: