Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese aardappelprijzen stijgen door vooruitzichten op uitgestelde oogst

De Mintec Benchmark Prijs voor Nederlandse industrie-aardappelen steeg met 26,7% op maandbasis naar € 475 per ton in mei. Marktbronnen melden dat de prijzen blijven stijgen nu de kans op een vertraagde oogst door de natte aanplant toeneemt, waardoor de beperkte aardappelvoorraden van 2023 verder onder druk komen te staan.

De voortgang van het planten voor de aardappeloogst van 2024 varieert in Europa. Duitsland heeft de aanplant bijna voltooid, met een stijging van 4,0% j-o-j tot 275.400 ha, volgens ramingen van Destatis.

In België was minder dan de helft van de teelt geplant op 21 mei door weersvertragingen, volgens een onderzoek van Viaverda/PCA, een onderzoeksorganisatie die betrokken is bij de Belgische aardappelmarkt. Ondertussen is in Frankrijk meer dan 80% van het areaal geplant, hoewel het in sommige regio's langzamer gaat door de regen, aldus marktbronnen. In Nederland is het planten versneld en bijna voltooid, met nog 10-20% van het resterende areaal. Over het algemeen hebben gunstige omstandigheden van zonneschijn en regenbuien de groei ondersteund, hoewel er in sommige regio's nog uitdagingen zijn door zware grond en nat weer.

Volgens Viaverda wordt het door langdurige vertragingen bij het planten steeds moeilijker om de kwaliteit van de reeds geleverde pootaardappelen te handhaven. In extreme gevallen hebben vroege aardappelrassen die sinds maart worden bewaard, het meest te lijden. Pootaardappelen verliezen veel van hun oorspronkelijke kwaliteit doordat halve knollen uitdrogen of rot vertonen op de snijvlakken.

Bron: mintecglobal.com

Publicatiedatum: