Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omschakeling naar zomerproducten voor groothandels

"Goede vraag naar kiwi's, maar grote maten beperkt"

Tholen - De start van het Europese verkoopseizoen van de kiwi's van Zespri uit Nieuw-Zeeland is niet makkelijk geweest. Eind april werden er op de eerste lading van het bedrijf naar de haven van Zeebrugge muizen ontdekt in sommige delen van het schip. "De eerste aankomst van de gele kiwi's was daardoor ook bij ons met een week uitgesteld, maar inmiddels zijn we er toch weer volop mee begonnen", zo vertelt Ellen Sebrechts van Sebrechts Groenten en Fruit.

"De eerste boot werd niet vrijgegeven door de FAVV", zo gaat Ellen verder. Zespri meldde zelf dat zij zich genoodzaakt voelde om een groot deel van het fruit te vernietigen om 'de volksgezondheid en de reputatie van het merk te beschermen'. "Het was voor ons dus even wachten op het volgende schip met gele kiwi's uit Nieuw-Zeeland, maar begin mei zagen we ze toch verschijnen. Op dat moment merkte je wel dat er al veel vraag was vanuit de handel naar de nieuwe kiwi's, waardoor het verdelen en zoeken naar grote maten was begonnen. Inmiddels kunnen we toch wel stellen dat de verkoop van de gele kiwi's vlot verloopt met een vergelijkbare prijs als verleden jaar."

Het groene broertje van het fruit is daarnaast sinds twee weken te vinden in het assortiment van de familiegroothandel uit Antwerpen. "Hierin zien we echter dat de grote maten zeer beperkt zijn. We zien max 25 binnen komen, war we normaal de maten 20 en 18 volgen. Deze maten zijn er simpelweg niet, zo lijkt het. Toch worden ze nog wel verwacht, dus we zullen moeten zoeken en bestellen daarnaast vooraf de grote maten. Echter weten we vooraf nooit of we ze gaan krijgen of niet. Al met al zien we echter dat de vraag het aanbod momenteel wel overstijgt. Men is altijd blij als de eerste Zespri er weer is en blijft ernaar op zoek. Zeker als het zonnetje zich wat meer laat zien, dus we kunnen toch spreken van een mooie verkoop."

"Het is ook de tijd van het jaar", zo stelt Ellen. "Men is op zoek naar nieuwe producten. De winterproducten is iedereen wel beu gegeten, dus wanneer alles midden mei ter beschikking komt, is de omslag naar het zomerseizoen officieel ingezet. Het is dan ook de piekperiode van het jaar voor ons. De citrus en druiven worden ingewisseld voor steenfruit, zachtfruit en dus kiwi's. In april zie je dan al dat iedereen aan het wachten is op iets nieuws, maar dan is het er nog niet. Als dan in mei alles in één keer beschikbaar is, volgt er een massale omschakeling. Het is niet dat de clementines en witte druiven verdwijnen, maar het wordt allemaal wat minder en de alternatieven liggen voorhanden. Het is echt het moment dat je kan spreken van het losbarsten van het zomerseizoen. Dit staat rond Pasen vol met asperges en sinaasappelen, maar maken dan plaats voor steenfruit. De mooiste tijd van het jaar. Nu is het enkel wachten op de zon", zo lacht Ellen.

Voor meer informatie:
Ellen Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Kielsbroek 4
2020 Antwerpen, België
+32 32374192
[email protected]
www.sebrechtsfruit.be