Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Delecta

"Warm onthaal voor Zimbabwaanse blauwe bessen in Zuid-Afrika"

Het exportseizoen voor Zimbabwaanse blauwe bessen is half april begonnen en de eerste producten zijn verscheept naar Zuid-Afrika, waar de prijzen voor blauwe bessen gunstig blijven. "De markt moet goed zijn om het de moeite waard te maken voor Zimbabwaanse telers," zegt Rossouw Lambrechts, accountmanager blauwe bessen bij Delecta Fruit, dat zijn blauwe bessenseizoen (net als zijn steenfruitseizoen) begint met Zimbabwaans fruit.

De meeste teeltbedrijven, ten noorden van Harare, verpakken blauwe bessen van april tot september, een periode die de zeer concurrerende Zuid-Afrikaanse en Peruaanse exportseizoenen vermijdt.
De piekperiode voor Zimbabwaanse blauwe bessen is van eind juni tot juli, wanneer ze een van de weinige grote leveranciers wereldwijd zijn, een marktpositie waarvan de Zimbabwaanse telers effectief hebben geprofiteerd, merkt Lambrechts op.

Het fruit uit Zimbabwe staat bekend om zijn hoge kwaliteit en wordt voornamelijk overgevlogen vanuit Harare of Johannesburg. Een steeds groter deel wordt ook over zee via de haven van Kaapstad naar het VK of de EU verscheept. Op dit moment, nu Marokko en Spanje nog op het hoogtepunt van hun blauwe bessenseizoen zijn, is het logisch dat Zimbabwaanse telers hun blauwe bessen leveren aan Delecta in Zuid-Afrika. Hier worden ze verkocht aan verschillende klanten en liggen de prijzen ongeveer 10% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De export van Zimbabwaanse blauwe bessen naar het noordelijk halfrond staat gepland voor week 22 of 23, samenvallend met de eerste Zuid-Afrikaanse oogst. Het meeste vroege fruit, verpakt in punnets, is bestemd voor markten in het Verre Oosten.

Het Verre Oosten blijft een topprioriteit voor Zimbabwaanse blauwe bessen, met de verwachting dat Zimbabwe ruim vóór Zuid-Afrika toegang krijgt tot de Chinese markt, mogelijk al in het volgende seizoen.

Voor meer informatie:
Rossouw Lambrechts
Delecta Fruit
[email protected]
www.delecta.co.za

Publicatiedatum: