Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Raming Europese perzik- en nectarineoogst

Dit jaar zijn er geen grote tegenslagen op klimatologisch vlak te melden in de verschillende Europese teeltgebieden. Hoewel er nog steeds sprake is van droogte in Catalonië en Roussillon, zou de regenval in het voorjaar voldoende watertoevoer moeten garanderen voor irrigatie tijdens de zomer. Na drie jaren (2020, 2021 en 2022) met opbrengsttekorten (in 2023 was het niveau weer iets hoger) zou in 2024 het Europese potentieel volledig tot uiting moeten komen met 2,7 miljoen ton perziken, nectarines en paraguayo's (3,4 miljoen ton met inbegrip van de Pavia-perziken), tegenover 2,6 miljoen ton in 2023.


De oogstverwachting voor 2024 is 2,7 miljoen ton perziken, nectarines en paraguayo's, een stijging van 5% ten opzichte van 2023 en van 10% ten opzichte van het gemiddelde van 2018-2022. Voor de Pavia-perziken wordt de oogst op 715.000 ton geraamd, 1% meer dan in 2023 en 4% lager dan het gemiddelde van 2018-2022.Frankrijk: iets meer opbrengst dan in 2023
Terwijl iedereen zich zorgen maakte over de droogtesituatie, laten de voorjaarsregens toe de boomgaarden te irrigeren. Uiteindelijk zal de oogst dicht bij het oogstpotentieel liggen. "Aan het begin van het seizoen was de markt niet levendig door het slechte weer, maar daarna trad er een herstel in", zegt Bruno Darnaud. "De consumptie blijft op peil en de retail heeft promoties gepland gedurende het hele seizoen."

In de abrikozenteelt is de vruchtzetting evenwel niet helemaal voorspoedig verlopen. Ondanks de aanhoudende droogte in de Roussillon zouden de voorjaarsregens het toch mogelijk moeten maken om de boomgaarden te irrigeren. De Franse oogst van perziken en nectarines zal het volume van vorig jaar dus licht overschrijden en ongeveer 230.000 ton bereiken, 5% meer dan in 2023 en 22% meer dan het gemiddelde van 2018/2022.

De start van de oogst wordt verwacht rond 10 juni, niet zo vroeg als aanvankelijk vooropgesteld.

Italië: normale opbrengst verwacht
Vorig jaar werd de Italiaanse teelt getroffen door vorst, vooral in het noorden met een kleine oogst in Emilia-Romagna, een regio die werd getroffen door overstromingen medio mei. "Met 800.000 ton lag de opbrengst ver onder de Italiaanse productiecapaciteit", zegt Elisa Macchi.

Dit jaar heeft Italië, net als andere Europese teeltgebieden, geen grote schade door stormen of slecht weer en er wordt verwacht dat het oogstpotentieel gehaald zal worden. "Toch zijn er enkele zeer lokale hagelbuien geweest de afgelopen weken. Maar aangezien de boomgaarden worden beschermd door netten, valt de schade best mee."

Met iets meer dan 900.000 ton perziken en nectarines zou de Italiaanse oogst dit jaar 11% hoger moeten zijn dan in 2023, in lijn met het vijfjarig gemiddelde.

Over het geheel genomen blijft het areaal perziken en nectarines in Italië dalen: -4% ten opzichte van 2023 en -7% ten opzichte van 2022. De krimp is groter voor perziken (vooral in het noorden van het land), maar over het algemeen veel minder uitgesproken dan in andere jaren, zegt de directeur van CSO Italy, "toen we dalingen met dubbele cijfers registreerden."

Spanje: opbrengst bijna identiek aan 2023
Na een zeer slecht 2022 als gevolg van vorst in Aragón en Catalonië, lagen het opbrengstniveau in 2023 dicht bij het potentieel. De droogte baarde zorgen, maar dankzij de regenval in mei en juni 2023 kon er goed geïrrigeerd worden. "Vanaf de derde week van mei tot 15 juni hadden we overvloedige regenval, dus we hadden een normaal seizoen met een opbrengst die dicht bij ons oogstpotentieel lag", merkt Javier Basols op.

In 2024 waren er geen tegenslagen op klimatologisch vlak, slechts hier en daar wat vorst in april in het noorden van het land, maar zonder noemenswaardige gevolgen voor de teelt. Met iets minder dan 1,2 miljoen ton perziken, nectarines en paraguayo's zou de oogst dit jaar 1% lager moeten uitvallen dan in 2023 en 14% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Van Pavia-perziken zal de oogst iets meer dan 300.000 ton bedragen, 6% meer dan in 2023 en in lijn met het gemiddelde voor 2018/2022.

Griekenland: meer nectarines
Na een zeer slecht 2021 bereikte de Griekse oogst in 2022 en 2023 opnieuw haar potentieel. "Dit jaar zijn er tot nu toe geen grote zorgen", zegt Georges Kantzios. "Er was geen vorst, de winter is zacht geweest en de lente was warm, waardoor de teelt bijna 10 dagen voor op schema ligt. Volgens de laatste ramingen zal de perzik- en nectarineoogst hoger uitvallen dan in 2023, vooral van nectarines, en ook veel hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Voor de Pavia-perziken zal de opbrengst naar verwachting 2% lager uitvallen dan die van 2023."

Met bijna 370.000 ton perziken en nectarines zou de Griekse oogst dit jaar 8% hoger moeten liggen dan in 2023 en 23% hoger dan het gemiddelde van 2018-2022. Van Pavia-perziken verwacht men in Griekenland 345.000 ton te oogsten, evenveel als in 2023 en 9% minder dan het vijfjarig gemiddelde.


Van links naar rechts: Eric Hostalnou van de Kamer van Landbouw van Pyrénées-Orientales, Bruno Darnaud van AOP Pêches et Abricots voor Frankrijk, Georges Kantzios van de coöperatie Asepop voor Griekenland, Javier Basols van Cooperativas Agrarias voor Spanje, Elisa Macchi van CSO Italy en Manel Simon van het Spaanse Afrucat.

Voor meer informatie:
AOP Pêches et Abricots de France
[email protected]

Publicatiedatum: