Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU raamt 10% grotere steenfruitoogst

Deze week werden op de Medfel-Europech de Europese ramingen voor de perzik- en nectarine-oogst 2024 gepresenteerd.

Na drie jaren van lage opbrengsten met minder dan 3 miljoen ton perziken, nectarines, paraguayo's en Pavia-perziken, herstelde de teelt zich in 2023 enigszins met ongeveer 3,3 miljoen ton.

Hoewel de droogte in Catalonië en Roussillon aanhoudt, zouden de voorjaarsregens voldoende water moeten garanderen om de hele zomer door te irrigeren. Tot nu toe zijn er geen ongunstige weersomstandigheden te melden in de Europese teeltgebieden. Periodes van vorst en hagel zijn tot nu toe zeer beperkt gebleven.

De oogstraming staat op 3,4 miljoen ton perziken, nectarines en paraguayo's. Dat is 4% meer dan in 2023 en 7% meer dan het vijfjarig gemiddelde (2018/2022).

Spanje zal bijna 1,5 miljoen ton perziken, nectarines en paraguayo's oogsten, 1% meer dan in 2023 en 12% meer dan het vijfjarig gemiddelde. Na een zeer slechte oogst in 2022 als gevolg van vorst in Aragón en Catalonië lag de opbrengst in 2023 weer dicht bij het potentieel. Hoewel de droogte in Noord-Spanje deed vrezen voor het voortbestaan van de boomgaarden, bracht regen in mei en juni redding.

Griekenland verwacht ongeveer 700.000 ton perziken en nectarines te oogsten, 3% meer dan in 2023 en 5% meer dan het vijfjarig gemiddelde. Italië zal ongeveer 1 miljoen ton perziken en nectarines oogsten, 10% meer dan in 2023 en 3% minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Frankrijk raamt de oogst van perziken en nectarines op 230.000 ton, 5% meer dan in 2023 en 22% meer dan het vijfjarig gemiddelde. Hoewel de droogte aanhoudt in de Roussillon, hebben de regens eind april en in mei een normale irrigatie mogelijk gemaakt. Vorig jaar lag de opbrengst dicht bij het oogstpotentieel ondanks de droogte in Roussillon, want regen in mei en juni maakte een optimale watertoevoer mogelijk.

Het jaar 2023 werd gekenmerkt door een kleine oogst in Noord-Italië als gevolg van vorst en vervolgens ook overstromingen in Emilia-Romagna.

De droogte in het voorjaar van 2023 aan weerszijden van de Pyreneeën deed ook de vrees ontstaan voor oogstverliezen in Catalonië, Aragón en Roussillon, maar regen in mei en juni maakte irrigatie mogelijk en redde een groot deel van de oogst.

Na verschillende jaren met tekorten was er in 2023 een groter aanbod, wat zorgde voor een tragere markt en dalende verkoopprijzen voor perziken en nectarines, met name voor paraguayo's.

Voor meer informatie:
Afrucat
www.afrucat.com

Publicatiedatum: