Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ideëel initiatief biedt abonnees groentebox gezonde voeding en financieel voordeel

Tholen - Gezond eten en daarmee geld verdienen? Het project, genaamd Corazonbox, belooft abonnees niet alleen een overvloed aan groenten en fruit, maar ook een opmerkelijke financiële winst. Het lijkt in deze tijd een wonderbaarlijke combinatie, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Uit de Stichting Corazon komt ook een project om telers te helpen in hun verdienmodel met het planten van Paulownia bomen. Deze wonderbomen beloven naast een goede omzet per hectare meerder heilzame resultaten.

Richard Lanser in de groente- en fruitstal Corazon waar hij ook de Corazonboxen en Caritas boxen maakt

Stichting Corazon is een christelijke organisatie die omzet ziet als missie om te werken aan een natuurlijk, gezond en zelfvoorzienend samenleven. Oprichter Richard Lanser zoekt in de regio Tholen 200 deelnemers die willen instappen in de Corazonbox. Het initiatief combineert collectieve inkoop bij lokale telers, boeren en groothandels met eigen teelt en investeringsmogelijkheden voor abonnees. Met een eenmalige inleg van 720 euro kunnen deelnemers genieten van een jaar lang wekelijkse leveringen van verse producten, met een geschatte winkelwaarde van 25 euro per week. Abonnees betalen slechts 15 euro per week voor deze service, dus tel uit je winst.

Groentestal Corazon

Zelfredzaamheid
Tot zover het financiële voordeel voor de afnemer van de boxen. Want met een wekelijkse aanvoer van verse groenten en fruit wordt ook een gezond basisdieet gestimuleerd, wat kan bijdragen aan een verbeterde algehele gezondheid van de deelnemers. Naast voordelen voor deelnemers draagt de Corazonbox ook bij aan een duurzamere voedselproductie. "Door rechtstreeks bij telers, boeren en lokale groothandels in te kopen, verminderen we niet alleen de transportafstanden, maar ondersteunen we ook de lokale economie en zelfredzaamheid op het eiland Tholen," aldus Richard.

Groentestalletje en Corazondmarkt.nl
In 2017 startten Richard en zijn vrouw Hanna met Voedsel-actie.nl. "We zagen toen dat er enorm veel goed voedsel bleef liggen bij boeren, kwekers en groothandels, wat vervolgens werd weggegooid. Het betrof producten die qua vorm of kleur niet door de selectie kwamen voor aankoop door bijvoorbeeld de supermarkt, veelal ook biologische producten. We kochten deze groenten en fruit en stelden er gezonde versboxen van samen." Inmiddels heeft de Stichting een areaal waar ze ecologisch tuinieren op basis van het moestuinplan van Velt. De eigen opbrengst wordt samen met lokale producten verkocht via een stalletje langs de weg en via webwinkel Corazonmarkt.nl.

Caritasbox
Vanuit het ideële oogpunt gaat een deel van de opbrengst van Corazonmarkt.nl en de Corazonboxen naar Stichting Corazonfonds dat onder andere de Corazon Caritas Box financiert. Mensen die het minder hebben, kunnen via de diaconie van hun kerk 50% of 100% korting krijgen op een Corazonbox, zo vertelde Richard Lanser in een interview met Vincent Wibier over de Caritasbox.

Pas aangeplante Paulowinia

Op het eigen perceel staan inmiddels ook een aantal Paulownia bomen. Een van de projecten die onder de paraplu van het Corazonfonds voor dit jaar zijn opgestart. Om mensen structureel te blijven helpen zijn deze projecten altijd bedrijfsmatig opgezet. "Hierdoor hoeven we alleen te financieren bij de opstart van projecten. Daarna worden de projecten selfsupporting. De opstart van projecten kost altijd geld. Daarom is er het duurzaam stimulerings- en ondersteuningsfonds Corazonfonds opgericht," licht Richard toe.

Richard showt de opbrengst van de wonderboom die na 10 jaar 1 m3 kwalitatief hout oplevert

Het aanplanten van Paulownia-bomen, ook wel de wonderboom genoemd, biedt ook weer meer dan alleen financiële voordelen. "Het de snelst groeiende boomsoort op aarde, die tijdens het groeien enorm veel CO₂ afvangt en vastzet in boom en bodem. Paulownia zet daarnaast veel meer stikstof vast dan andere gewassen. Het blad is te gebruiken als plantenmest en gezond veevoer. Na goed onderhoud kan de Paulownia-boom om de 10 jaar geoogst worden. De opbrengst per boom is 1 m³ aan kwalitatief hout. Daarnaast geeft de Paulownia ook een ruime hoeveelheid resthout. De brandwaarde van dit hout is hoger dan die van steenkool", besluit Richard.

Picknick tafel gemaakt van Paulowniahout

Voor meer informatie
Richard Lanser
Stichting Corazon
Kloosterstraat 1
4697 CR Sint-Annaland
[email protected]
www.corazon.nu
www.corazonmarkt.nl
Paulownia boom bestellen