Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Primofin, specialist in Parijse worteltjes

In Primeur nummer 4 van 26 augustus 1994 een artikel over een bijna vergeten groente: Parijse worteltjes. Primofin wast en sorteert ze en Meo Voto leverde de zaden. Een kort artikel met beide firma's:

Primofin b.v., Veendam, specialist in Parijse worteltjes
De echte Parijse worteltjes zijn rond. Daarmee verkondigen we geen nieuws. Toch zijn er op de markt nog steeds bolletjes, gesneden uit winterpeen te vinden, die aangeboden worden aan diepvries- of conservenindustrie en als Parijse worteltjes verkocht worden. "Dat is absoluut niet hetzelfde produkt," vertelt de heer Meyles, van Meo Voto, leverancier van zaad van de echte Parijse worteltjes. "Dat is te zien ook, want ze hebben letterlijk kop noch staart. Bovendien vallen ze bij bereiding, na diepvries uit elkaar."

Van de echte Parijse worteltjes wordt hier in Nederland ongeveer 600 ha aangeplant. De gemiddelde opbrengst is ongeveer 34 ton. Van deze 600 ha wordt ongeveer de helft geteeld op contract voor Primofin b.v. in Veendam, die zich met recht specialist in dit produkt mag noemen. Hij koos voor de veengronden in het noorden van het land. "Die lenen zich uitstekend voor dit produkt," vertelt de heer Vroegop, directeur van Primofin. "Vroeger was ons bedrijf gevestigd in de Flevopolder, maar de zware kleigrond wilde nog wel eens problemen geven bij het rooien."


De heer Vroegop, directeur van Primofin

Primofin B.V. wast en sorteert de Parijse worteltjes en levert ze vervolgens aan de diepvries- en conservenindustrie. "Op de versmarkt worden de Parijse worteltjes vrijwel niet afgezet," zegt Vroegop. "Te bewerkelijk, denk ik."De oogst is dit jaar ongeveer 14 dagen later begonnen dan vorig jaar. Men is door het slechte voorjaar later begonnen met zaaien. Parijse worteltjes worden normaal gezaaid van maart tot eind juni en kunnen 90 dagen later geoogst worden. Primofin levert drie sorteringen: 16-20 mm, 20-24 mm en 23-28 mm.

De heer Meyles van Meo Voto, Andijk: "Wij hebben ons echt gespecialiseerd in het zaad van Parijse worteltjes, daarnaast doen we ook uien-, wortel-, bloemkool- en suikermaiszaad, maar ons paradepaardje is de Parijse wortel. Door veredeling zijn we erin geslaagd een perfect rond produkt af te leveren, met een bijzonder goede smaak."

Hij vertelt dat de vraag naar dit produkt de afgelopen jaren enorm gestegen is, maar de laatste tijd stabiliseert. Het bedrijf levert over de hele wereld, tot in Israƫl toe.

Bron: Primeur - 9e jaargang - nummer 4 - 26 augustus 1994