Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 7

Woestijnklimaat biedt perfecte conditie voor biologische bananen

Tholen - Sinds vorig jaar volgt Agronorperú, een biologische bananenteler in de Peruaanse provincie Piura, de richtlijnen van de Fairtrade-certificering. Naast het verbeteren van de levenskwaliteit van de eigen werknemers verliest het familiebedrijf ook dat andere grote thema op het gebied van duurzaamheid niet uit het oog, namelijk de zorg voor het milieu.

Midden in de woestijn in het noorden van Peru ligt de bananenplantage van Agronorperú. Het droge woestijnklimaat en beschikbaarheid van voldoende water bieden perfecte omstandigheden voor de biologische bananenteelt.

"Werknemers krijgen iets extra's, ofwel in de vorm van geld, ofwel via projecten gericht op het verbeteren van hun levensomstandigheden", zegt Dennis Paolo Infante Guevara, manager Duurzaamheid bij Agronorperú. "In dit eerste jaar dat we ons hebben aangesloten bij de Faritrade-certificering herstellen en bouwen we huizen en dragen we bij aan de kosten van de studies van de werknemers en hun kinderen. Volgend jaar nemen we het loonniveau onder de loep. Hoewel de lonen in Peru niet de laagste zijn in Zuid-Amerika, is er zeker marge voor verbetering."

Uitgebreide informatie bij aankomst

De auto wordt ontsmet om de verspreiding van ziektes tegen te gaan.

Nummer 1 in biologische kwaliteit
In een rapport over het voorbije trimester plaatst het Nederlandse importbedrijf AgroFair de bananen van Agronorperú op één in de categorie 'kwaliteit biologische teelt'. "Ditzelfde bedrijf heeft ons al verzekerd dat ze fruit van ons zullen kopen om naar Azië te exporteren, naast de gebruikelijke export naar Europa", aldus Dennis Infante.

De oogst van bananen is nog steeds zwaar handwerk.

Voordat de bananenkammen afgesneden worden, worden ze geïnspecteerd.

Nagenoeg 90% van de biologische bananenteelt in Peru vindt plaats in de Valle del Río Chira, in het departement Piura. "De teelt van biologische bananen in Piura is mogelijk dankzij een warm en droog klimaat en een zeer vruchtbare en ongerepte bodem. Kijk maar naar de enorme vooruitgang van de tuinbouw in dit departement de afgelopen tien jaar. Jaren geleden was hier geen sprake van druiven- of blauwe bessenteelt – die werden vooral in Ica, in het zuiden van het land geteeld –, nu geeft Piura Ica het nakijken op dat gebied."

De afgesneden kammen worden in een waterbassin geworpen. Aan het water is een ontsmettingsmiddel toegevoegd om rot aan de snijwond te voorkomen.

De trossen worden op klantenverzoek gebandeleerd en van een sticker voor track en trace voorzien.

Water als de beperkende factor
Hoewel het tuinbouwareaal nog steeds kan worden uitgebreid in Piura, wijst Dennis Infante op de beschikbaarheid van water als de beperkende factor: "We kunnen niet negeren dat er ook in Piura steeds meer droogteperiodes voorkomen." Maar niet alleen droogte bedreigt de fruitteelt in het noorden van Peru: in maart vorig jaar werden Tumbes, Piura en Lambayeque, de drie regio's waar de biologische bananenteelt plaatsvindt, getroffen door de cycloon Yaku met intense regenval en overstromingen. "De kleinschalige telers werden het meest getroffen door de overstromingen", merkt Dennis Infante op, die eraan toevoegt dat het bredere weerfenomeen El Niño over het algemeen regen brengt in het noorden van Peru en droogte in het zuiden.

Een medewerker verzamelt de bananen op een plaat met precies de inhoud van één bananenkarton.

Wat milieuzorg betreft, beoogt Agronorperú meer energie-efficiëntie met de installatie van zonnepanelen en windenergie. "Voor volgend jaar plannen we een project voor efficiënt afvalbeheer en recycling, door onder meer de bananenstengels te benutten voor de productie van kleding", legt Dennis Infante uit.

Het gewicht van de kartons wordt gecheckt en de plastic zak wordt afgesloten.

Enkele uren na de oogst liggen de bananen al in een koelcontainer.

Agroexportaciones Nor Perú SAC (Agronorperú) is een familiebedrijf geleid door Gerardo Gonzales Chunga, die 14 jaar geleden 100 hectare grond kocht in Piura voor de aanplant met bananen. Het bedrijf teelt ook druiven en limes in de provincie Sullana. Elf jaar geleden werd begonnen met de export van bananen naar de Verenigde Staten en Agrofair in Nederland, en binnenkort zal het fruit van Agronorperú ook de Aziatische markt bereiken. "Het bedrijf doet evenwel meer dan alleen biologische bananen telen en exporteren, het bekommert zich ook elke dag om zijn werknemers, de gemeenschap en het milieu", besluit Dennis Infante.

Voor meer informatie:
Gerardo Gonzales Sullón
Agronorperú (Agroexportaciones Nor Perú SAC)
Calle Saycusca Nr. 281
Maranga – San Miguel (Peru)
Tel: +51 451 9388
Mobiel: +51 998359455
[email protected]
www.agronorperu.com


Agronorperú biedt werknemers kansen om hun leefomgeving te verbeteren, onder meer door de bouw van huizen (beelden vóór en na verbouwing).

Publicatiedatum: