Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colombia's grootste bananenexporteur kondigt loonsverhoging van 14 procent aan voor werknemers

Uniban kondigde onlangs een loonsverhoging van 14% aan voor de komende vier jaar, waarvan ongeveer 10.000 mensen zullen profiteren, zo meldt het bedrijf. Uniban betaalt 82% meer dan het wettelijk minimumloon. Met zijn merken Turbana en Tropy is Uniban de grootste bananenexporteur van Colombia. Het bedrijf is sterk gericht op de Europese markt (91%).

Als onderdeel van zijn duurzaamheidsstrategie stimuleert Uniban initiatieven om armoede en ongelijkheid te bestrijden in de regio's waar het actief is. De lonen zijn momenteel het hoogst in Colombia in vergelijking met andere landbouwactiviteiten. Concrete cijfers, bijvoorbeeld uit de regio Urabá, bewijzen dit.

Focus op regionale projecten
In de regio Urabá voldoen de meeste werknemers nu aan de criteria voor een leefbaar loon volgens de Ankermethode. In 2023 was de referentiewaarde voor het leefbaar loon aan de Colombiaanse Caraïbische kust, waaronder regio's als Urabá en Magdalena vallen, het equivalent van iets minder dan 480 euro per maand. Dat is 82 procent meer dan het wettelijk minimumloon.

Uniban, dat onder andere een fairtradecertificering heeft, is van plan om in de loop van 2024 de omstandigheden op de 175 boerderijen die door het bedrijf worden verhandeld verder te analyseren om uit te zoeken waar nog loonverschillen bestaan die moeten worden weggewerkt. Het gaat om meer dan 11.378 werknemers.

In Urabá hebben de aangesloten producenten van Uniban al meer dan 30 jaar collectieve arbeidsovereenkomsten met de vakbond en de sector, waarbij de levenskwaliteit van de arbeiders bij elke nieuwe overeenkomst voortdurend werd verbeterd. In de laatste cao (2023-2027) werden de lonen met 14% verhoogd ten opzichte van het voorgaande jaar.

In Magdalena implementeert Uniban voortdurend best practices in samenwerking met het ASBAMA-gilde en de producenten om optimale omstandigheden te creëren voor het welzijn van de landarbeiders. ASBAMA, de vereniging van bananenproducenten in de regio's Magdalena en La Guajira in Colombia, heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze inspanningen. Daar is het gemiddelde verschil met het leefbaar loon 9,1%, een aanzienlijke daling ten opzichte van 27,7% in 2022. Dit is bereikt dankzij de beschikbaarstelling van fondsen door Europese bondgenoten. Zo werden er voedselbonnen ter waarde van ongeveer 450.000 euro uitgedeeld aan ongeveer 1.000 bananenarbeiders tegen eind 2023.

Carolina Jaramillo, Uniban Director of Sustainability en Managing Director van de Uniban Foundation, legt uit: "Uniban steunt producenten zodat hun werknemers lonen ontvangen die hen en hun gezinnen een betere levenskwaliteit bieden. Dit versterkt de sociale impact in de regio's en onze hele waardeketen."

Vrouwen promoten in de landbouw
Een ander belangrijk aspect is de promotie van vrouwen. In 2023 werd 30% van de leningen toegekend aan vrouwen. Dit stelt het inkomen en de duurzaamheid van kleine producenten veilig, zorgt voor de economische stabiliteit van hun gezinnen en draagt bij aan de groei van de regio.

Carolina Jaramillo: "Bij Uniban streven we ernaar te voldoen aan de hoge ESG-normen die de wereld vandaag de dag aan bedrijven stelt op het gebied van milieubescherming, gemeenschapsrelaties en corporate governance. Uniban erkent het belang van een leefbaar loon voor haar werknemers als fundamenteel element van sociale rechtvaardigheid en zet zich in om haar werknemers een eerlijke en billijke beloning te blijven bieden."

Deelname aan de Living Wage & Living Income Summit 2024
Uniban werd daarnaast eind juni uitgenodigd om deel te nemen aan de Living Wage & Living Income Summit 2024 in Amsterdam. "Dit evenement bracht leiders en experts zoals Carolina Jaramillo samen om de implementatie van leefbare lonen en inkomens in wereldwijde waardeketens te stimuleren."

Bron: Uniban

Publicatiedatum: