Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een vijfde van de amandelbomen in Murcia is verloren gegaan door uitdroging

In Spanje nam het amandelareaal de voorbije jaren gestaag toe. In 2022 werd het op 761.600 hectare geraamd. De sector verwacht dat de 247.000 ton die dat jaar werd geoogst nog ruimschoots zal worden overschreden naarmate de jonge aanplanten de komende jaren volledig in productie komen. Maar omdat een groot deel van het areaal in bepaalde regio's niet geïrrigeerd wordt – 91% in Murcia – baart de droogtesituatie in Spanje de sector zorgen, ondanks de recente regenval.

"Bovendien heeft de hagelbui van een paar weken geleden ongeveer 3.500 hectare aan amandelbomen in Murcia beschadigd. Maar het is dus vooral de droogte die ons parten speelt", zegt Miguel Gómez van Almendras El Carrulo. "We hebben niet alleen minder opbrengst, we hebben ook een vijfde van de bomen verloren, die volledig uitgedroogd zijn door een gebrek aan water."

Ook in 2022/23 werden heel wat minder amandelen geoogst door vorstschade. "Daar bovenop kwamen nog eens de zeer lage prijzen voor zowel het conventionele als biologische product. Het was echt rampzalig. En dit jaar zullen de prijzen niet beter zijn, want over geheel Spanje bezien wordt toch een omvangrijke oogst verwacht."

In week 17 werden op de veilingen van Reus en Albacete prijzen genoteerd die voor alle rassen ongeveer 20% onder het vijfjarig gemiddelde lagen – voor het biologische product zelfs 30% onder het gemiddelde –, zo blijkt uit gegevens gepubliceerd door het ministerie van Landbouw.

"De markt voor de Spaanse amandel is niet slecht, maar alle grote verwerkende bedrijven in Spanje verkiezen Amerikaans product. In de haven van Valencia komen veel containers aan met Amerikaanse amandelen."

De amandelmarkt wordt onmiskenbaar gedomineerd door de Verenigde Staten, die tussen 2018 en 2022 hun export van amandelen met en zonder dop met respectievelijk 49,7% en 26,5% hebben verhoogd, zo blijkt uit gegevens van Faostat. In 2022 exporteerde de VS bijna 1 miljoen ton, waaronder een groot deel naar Spanje.

De voorbije jaren bleef Spaanse import van amandelen jaar na jaar stijgen tot een record van 118.000 ton, zo blijkt uit gegevens van Datacomex, waarvan 66,5% uit de VS kwam.

"El Carrulo werkt enkel met amandelen uit Murcia, al halen we ze sinds een paar jaar ook uit andere regio's van Spanje. Mijn partner en ik zitten al 40 jaar in de amandelsector. Sinds 2000 hebben we ons verkoopvolume verdrievoudigd en veel telers, net als wij, blijven elk jaar groeien gezien de uitbreiding van het areaal. Het zijn niet wij, maar de grote spelers in de Spaanse verwerkende industrie, die de Amerikaanse amandelen verkiezen."

Voor meer informatie:
Almendras El Carrulo
C/ Camino del Río n.º 20
30180 Bullas (Murcia) – Spanje
Tel: +34 968 655 100
[email protected]
https://carrulo.com

Publicatiedatum: