Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aspergeseizoen geopend bij teler Leo Henckens

"Als de zon zich laat zien, zullen de grote aspergevolumes komen"

Tholen - Zaterdag 20 april is het aspergeseizoen officieel afgetrapt bij Hoeve 't Bommesaarke in Kinrooi. Ter gelegenheid was de Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns te gast op het teeltbedrijf van Leo Henckens en Carine Snijkers. "Het is toch altijd een mooi moment om de mensen te laten weten dat we, misschien wel, het laatste echte seizoensproduct, weer hebben", vertelt Leo Henckens.

Het thema 'Kwaliteit vraagt Tijd' van dit jaar is ook wel passender dan ooit. "De asperges groeien langzaam dit jaar. Het blijft eigenlijk net te lang koud, waardoor we laat van start kunnen. Ook zaterdag zelf moesten we even wachten, omdat we pech hadden met het weer. Ik had de minister nog een regenpak aangeboden, maar dat zag hij niet zo zitten", lacht Leo. "Over het algemeen was het echter een mooie dag. Een aantal goede regenbuien gehad, maar verder mogen we zeker niet klagen."

"Zo sprak de minister over het feit dat eigen voedselvoorziening belangrijker is dan ooit. Sinds de boerenprotesten merken we dat. Dat is binnen de sector bekend, maar nog niet bij het brede publiek. We kunnen wel iedere soort voedsel van over de hele wereld laten komen, maar dat blijft niet lang haalbaar. Het betekent dat voor lokale voorziening of de prijzen omhoog moeten of er gewoon niets meer is. Dat belang werd zaterdag nog eens benadrukt."

"Bovendien moet men ook weer seizoensgebonden gaan eten. Moeten we wel alles heel het jaar door verkrijgbaar hebben? Er komt meer en meer discussie over. Asperges zijn nog het seizoensproduct bij uitstek. Dat onderscheidt ze, maar moeten er niet meer zijn? Je hebt toch ook een ecologische voetafdruk waar rekening mee gehouden moet worden. Dat waren toch wel de grote punten die minister Brouns aanhaalde."

Na deze serieuze noot werd dan toch het seizoen feestelijk geopend. "We hebben dit ooit in het leven geroepen, omdat mensen eind juni kwamen vragen of we al asperges hadden. Dat was aan het einde van het seizoen, maar op deze manier willen we aan het grote publiek laten zien dat dit het moment is om naar je boer te gaan om ze vers te kopen. Dat hebben we mooi gevierd met een aspergehapje en een drankje. We kunnen weer mooi van start gaan."

Grote volumes komen met de zon
Toch laten de grote volumes voorlopig nog even op zich wachten. "De kwaliteit is super", vervolgt Leo. "Maar ze willen er alleen nog niet uit. Ze bibberen een beetje, omdat het te koud is. Soms hebben we 's nachts nog vriesweer, dus het schiet niet op. De prijs ligt op een mooi niveau en de vraag is er wel degelijk. Mensen hebben er genoeg van en willen de asperges inmiddels wel hebben. Dat merken we ook in de thuisverkoop, want dat loopt goed. Misschien wel te goed, want men vraagt soms meer dan we hebben. De volumes moeten nog komen."

"We hebben ook redelijk laat pas plastic gelegd. Vorige week hebben we pas het laatste doek gelegd, omdat we de velden niet op konden met de tractor. Het is gewoon te nat. Het voordeel hiervan is dat de asperges meer dan voldoende vocht hebben gehad, dus als de temperatuur en het zonnetje komen, wordt het fantastisch. Ze zullen er wel een keer uitkomen. Daar heb ik geen schrik voor, maar het is enkel afwachten wanneer."

"Het is meer dat het frustrerend is voor ons personeel. Die komen uit Polen en willen graag hele dagen werken om geld te verdienen. Gelukkig hebben we een vaste kern die al meerdere jaren bij ons komt. Ze weten dus dat het simpelweg te koud is om grootschalig te oogsten. Dat zal het de komende week ook nog blijven, maar volgend weekend hebben we toch hoop op 16 graden. Daar moet nog zon bij komen en dan kunnen we echt van start. We zijn allemaal afhankelijk van het weer. Dit jaar is elk wolkje een stormbui, dus het is gewoon afwachten. Desalniettemin zien we het nog altijd heel rooskleurig in", besluit Leo.

Voor meer informatie:
Leo Henckens
Hoeve 't Bommesaarke
Kessenicherweg 27
3640 Kinrooi, Belgiƫ
+32 494 87 17 91
[email protected]
www.aspergeskinrooi.be