Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Honeymoon, een nieuw appelras

De appelvoorraad is nog ruim in de oostelijke Canadese provincie Nova Scotia. "Vooral van Honeycrisp appelen. In juli, mogelijk begin augustus, zullen die opraken", zegt Michael Van Meekeren van Van Meekeren Farms, die eraan toevoegt dat het bedrijf jaarrond appelen verpakt. "Bij de andere rassen is het een beetje zoals in een typisch jaar. We hebben niet veel voorraad meer en sommige appelen, zoals Pazazz, zijn we bijna kwijt, wat twee of drie maanden vroeger is dan normaal. Dat is een beetje ongewoon, gezien de Noord-Amerikaanse voorraad."

Het toont aan dat de vraag goed is geweest, vooral in een jaar met sterke winkelacties voor appelen. Van Meekeren Farms is vrij agressief begonnen met de afzet na de oogst, net als andere telers in heel Noord-Amerika, vanwege de toename van de opbrengst in 2023. "Als één regio veel promoot, moeten andere regio's reageren. We hebben veel concurrentie gezien dit seizoen", zegt Van Meekeren.

Desalniettemin is er nog veel beweging in de markt waar nog heel wat aanbod beschikbaar is. "De gemiddelde prijs van de Honeycrisp appel is aanzienlijk gedaald en dat heeft een impact op alle andere rassen", zegt Van Meekeren. "Ze zijn zo geliefd dat wanneer ze dezelfde prijs hebben als andere appelen in het schap, ze vaak als eerste worden gekozen. Het heeft een verschuiving gecreëerd in de verkoop van de verschillende rassen in de retail."

In de clubrassen, die vaak worden gezien als appelen van hogere waarde, was er een prijsverschil tussen Honeycrisp en gangbare rassen. "Dat prijsvenster is in sommige gevallen erg smal geworden en het is vrij moeilijk om een appel te verkopen die duurder is dan een Honeycrisp. Maar dit jaar was het nog moeilijker", zegt hij. "Dat was nieuw."

De impact van import
Hoewel de prijzen naar verwachting stabiel zullen blijven, is er al import, wat mogelijk de prijzen zal verlagen of ervoor zal zorgen dat de voorraad langer blijft liggen. "We gaan op korte termijn niet zien dat onze voorraad appelen opraakt", zegt hij, eraan toevoegend dat de vraag ook goed is in andere exportregio's zoals Azië, wat de druk van de import iets verlicht.

Op de CPMA Convention + Trade Show, die van 23 tot en met 25 april plaatsvindt in Vancouver, zal Van Meekeren op stand #132 enkele rassen tentoonstellen, zoals Honeycrisp, Pazazz en Red Prince, maar ook de nieuwe Honeymoon. "Het wordt nog niet aan veel klanten verkocht, maar toch loopt het al redelijk vlot", zegt Van Meekeren. "We hopen alleen dat de mensen ze tegen het einde van de beurs niet allemaal hebben opgegeten!"

Honeymoon is een stevige, glanzende, botergele appel. "We wilden geen andere rode appel meenemen. Honeymoon biedt een andere kleur en heeft ook unieke eetkwaliteiten", zegt Van Meekeren.

Voor de teler is de beurs aan de andere kant van Canada, waar er ook enkele klanten gevestigd zijn. "Het is een geweldige kans om met hen in contact te komen en we hopen veel van onze vaste retailpartners te ontmoeten", aldus Van Meekeren. "We zien elke CPMA-locatie als een kans daarvoor."

Voor meer informatie:
Michael Van Meekeren
Van Meekeren Farms
Tel: +1 (902) 678 2366 (Canada)
[email protected]
https://givethemawink.com/

Publicatiedatum: