Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Oogstrobot voor champignons is moeilijk te programmeren"

Het oogsten van champignons voor de versmarkt in het VK en Ierland gebeurt voornamelijk met de hand, terwijl er in Nederland ook machinaal wordt geoogst voor de conservenmarkt.

"Het is zeer arbeidsintensief. Elke champignonstengel moet met de hand worden afgesneden, in een bakje worden geplaatst en door de plukker worden gewogen om aan de vereiste specificaties te voldoen," legt Donal Gernon, champignonadviseur bij Teagasc, uit. "Het werk is niet slecht en de werkomgeving is goed, maar het kan soms wat eentonig zijn."

De teelt is al geautomatiseerd, van de dagen van de growbags op de vloer naar de fase drie Nederlandse rekken die automatisch gevuld worden en het klimaat wordt ook automatisch geregeld.

"Het plukken van champignons is moeilijk te automatiseren, omdat ze sporadisch in clusters groeien en erg gevoelig zijn. Ze hebben geen harde buitenlaag, waardoor ze heel gemakkelijk te beschadigen zijn en er vlekken op het witte oppervlak van de champignon te zien zijn. De kwaliteitsnormen voor champignons zijn ook erg hoog en de presentatie is erg belangrijk omdat ze vaak een impulsaankoop zijn."

Traditioneel plukken plukkers de champignons met hun 'zwakke' hand en knippen ze vervolgens af met hun 'goede' hand. Het plukken gebeurt met één hand om te voorkomen dat de champignons twee keer worden aangeraakt en om ervoor te zorgen dat de hoogste kwaliteitsnormen worden bereikt.

"Het oogsten van champignons met twee handen is alleen mogelijk met een halfautomatisch systeem. Deze semiautomatische systemen maken gebruik van een transportband en een automatisch snij-, plaatsings- en weegproces. Dit zorgt voor minimale handelingen en kan de benodigde arbeid met 50% verminderen, waardoor werkgevers betere tarieven kunnen betalen en het werk aantrekkelijker wordt.

"Op dit moment zijn er drie telers in het VK met halfautomatische systemen en zij zien positieve resultaten. De enige moeilijkheid is het plaatsen van de champignon in het bakje, mensen zien graag de bovenkant van de champignon en niet de onderkant, maar menselijke plaatsing is moeilijk na te bootsen."

Plukrobots
Donal gaf een paar weken geleden een seminar over het automatiseren van de champignonsector, waar twee Canadese robotbedrijven robots voor het plukken van champignons lieten zien. Een van deze bedrijven neemt nu orders aan voor de robots.

"Er was veel belangstelling van telers, maar ook een beetje terughoudendheid en veel vragen. Het moet nog blijken hoe effectief deze robots zijn en wat de pluksnelheid zou kunnen zijn. Het is een grote investering voor telers om halfautomatisch of volledig geautomatiseerd te gaan, het zou miljoenen kosten. Sommige van de kleinere telers hebben 50-100 mensen in dienst, terwijl de grotere telers er 200-300 hebben. Ze hebben allemaal moeite om plukkers te vinden en soms worden champignons niet geoogst. Er moet steun komen voor telers in de vorm van subsidies of financiering om automatisering te ondersteunen.

Klik hier voor de Youtube pagina van Teagasc Hort development department met verschillende presentaties van het evenement.

Voor meer informatie:
Donal Gernon
Teagasc
Tel: +353 761114099
[email protected]

Publicatiedatum: