Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe eisen voor Marokkaanse watermeloenexport

Het Marokkaanse watermeloenseizoen was nauwelijks begonnen of het werd al verstoord door Spaanse beschuldigingen van hoge residuniveaus. Het leidde ertoe dat de Marokkaanse voedselveiligheidsautoriteit nieuwe exportvoorwaarden oplegde, bovenop de opgelegde teeltbeperkingen door de droogtesituatie in het land.

"De Spaanse melding via de Europese voedselwaakhond RASSF verstoorde het seizoen vanaf het begin. Zodra het was aangekondigd, werd de watermeloenexport opgeschort en werd een nieuwe procedure ingevoerd. De Marokkaanse controle-instantie ONSSA vereist nu van exporteurs dat ze aanvullende testen op gewasbeschermingsresiduen leveren voor elke geoogste partij, oftewel elke vrachtwagen. Dit impliceert extra vertragingen bij het afgeven van het fytosanitaire certificaat, evenals hogere kosten. Deze nieuwe maatregel is niet voorlopig en zal gedurende het hele seizoen van toepassing zijn", zegt Said Aghzou, CEO van Valyour.

Hoewel de teler, net als andere telers, de Spaanse beschuldigingen ontkent, is hij voorstander van de nieuwe maatregelen van de ONSSA: "Het incident gemeld door de Spaanse sector is twijfelachtig. Desalniettemin zijn de nieuwe vereisten van de ONSSA in het belang van de Marokkaanse telers. Hoewel dit initiatief aanvankelijk verkeerd werd begrepen, heeft het ONSSA-team in de regio Agadir deze nieuwe vereiste uitgelegd aan de sector. Het heeft tot doel de Marokkaanse herkomst te beschermen en de productkwaliteit te garanderen. Aangezien andere valse beschuldigingen in de toekomst niet uit te sluiten zijn, is dit ons enige middel om de kwaliteit van onze oogst te bewijzen."

Er worden dit seizoen aanzienlijk minder volumes verwacht. Volgens bronnen uit de sector is de teelt beperkt tot 1,5 tot 2 ha (afhankelijk van de locatie) per geautoriseerde waterput in bepaalde regio's, zoals Zagora. In andere regio's, zoals Tata, is de watermeloenteelt dit seizoen helemaal verboden.

Volgens Aghzou zullen er echter voldoende volumes zijn: "In de regio Taroudant, een andere belangrijke herkomst, was het planten begonnen voordat de beperkende maatregelen van kracht werden. Daarnaast zijn er dit seizoen nieuwe regio's bijgekomen."

"Valyour heeft dit jaar de teelt uitgebreid naar andere regio's dan Zagora, waaronder Touizguie, om beter aan de behoeften van de klanten te voldoen. De kwaliteit van de oogst is uitstekend, met een hoge Brix-waarde. De maten, van 6 tot 10 kilo, zijn vooral gewild op de Britse markt, maar ze zijn een beetje te klein voor de Duitse markt", besluit de teler.

Voor meer informatie:
Said Aghzou
Valyour
Tel: +212 661552683 (Marokko)
[email protected]

Publicatiedatum: