Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aardappelverwerkende industrie kijkt uit naar lancering Lady Jane"

Volgende week worden in de Zuid-Spaanse provincie Sevilla de eerste nieuwe aardappelen van het seizoen gerooid. Samen met de aardappelen van Cartagena, in Murcia, zijn het de eerste van Europese bodem die op de markt komen. "Het gaat om aardappelen met losse schil, die vooral bestemd zijn voor de Oost-Europese markt. Maar we moeten nog een paar dagen geduld hebben, want na de vele regen van de paasweek liggen de velden er nat bij. De machines kunnen er nog niet op", zegt Javier Boceta van Meijer Ibérica. "Ook voor de andere aardappelen is het nog even wachten. Alles zal afhangen van het weer. Maar ik denk dat we over 10 à 15 dagen kunnen beginnen met het rooien van de aardappelen uit de kortere teeltcycli."

"Over de kwaliteit hoeven we ons geen zorgen te maken", benadrukt hij. "En ook de opbrengst is meer dan goed. Vorig jaar kwam het seizoen heel traag op gang door vorst, maar dit jaar hebben we daar helemaal geen last van gehad. En al heeft het twee weken geleden veel geregend, het water heeft geen overmatige schade aangericht. De regen is hier bovendien heel welkom gezien de droogtesituatie."

De nieuwe aardappel uit Sevilla biedt een alternatief voor de consumenten en de verwerkende industrie ten opzichte van de bewaaraardappel, die vooral uit Frankrijk komt en maandenlang het aanbod beheerste. "We hebben het geluk dat de binnenlandse markt de belangrijkste klant is van onze vroege nieuwe aardappel. We zijn erin geslaagd de Spaanse consument het verschil te laten zien tussen de nieuwe aardappel en de bewaaraardappel. Mensen kijken al uit naar dit product. Bovendien zijn de bewaaraardappelen duur geweest, dus alles wijst erop dat de vraag goed zal zijn en de prijzen redelijk", zegt Javier.

Testen Lady Jane
Meijer Ibérica speelt met zijn rassen in op de keten- en marktbehoeften in Spanje en Portugal. "We hebben hier in Spanje onze eigen veredelingsvelden, in tegenstelling tot andere pootgoedleveranciers die de rassen in het midden en noorden van Europa testen. We bieden alleen materiaal dat de telers succes garandeert."

"Het enige ras dat we dit jaar op grotere schaal zijn blijven testen, is Lady Jane. We werken er nu al vier jaar mee. We zijn ervan overtuigd dat het een variëteit is met veel toekomst. Het is een aardappel die geschikt is voor de versmarkt en voor de verwerkende industrie, met een hoger drogestofgehalte dan andere variëteiten in hetzelfde segment. Voor de industrie zijn de intens gele kleur van het vruchtvlees en het hoge rendement in de verwerking grote voordelen. Er wordt al uitgekeken naar de lancering van deze variëteit."

"Op teeltniveau is de afwezigheid van secundaire groei een pluspunt en de aardappel is niet gevoelig voor vervorming. De knol is robuust en het gewas is productief. Bovendien is het een hybride ras met resistentie tegen de aardappelziekte. Dat is goed nieuws voor de telers."

"Lady Jane is zeer goed wasbaar en vertoont geen oxidatie bij het bakken in olie. Nu alle supermarktketens een speciaal formaat aardappelen voor frituren hebben gelanceerd, is deze variëteit een mooie optie."

Lady Jane zal waarschijnlijk volgend jaar al toegevoegd worden aan het assortiment pootgoed van Meijer Ibérica. Het aanbod van pootgoed in Europa is precies dit jaar onder druk komen te staan. "Het heeft ons wat moeite gekost, maar we hebben onze klanten uiteindelijk wel kunnen bevoorraden. En in het noorden van Spanje hebben we meer volumes van het Jazzy ras geleverd. Die variëteit is populair geworden in Spanje in het segment van de magnetronaardappel."

"Voorheen werden de aardappelen voor de magnetron in Sevilla en Cartagena geteeld, en vervolgens ging men over op het Franse aanbod, maar dit jaar hebben de supermarktketens ingezet op dit ras met teelt in noorden. Dan zijn ze minder afhankelijk van import."

Voor meer informatie:
Meijer Ibérica S.L.
Av. de Jerez 60
41014 Sevilla (Spanje)
Tel.: +34 954 611626
[email protected]
www.meijerpotato.com

Publicatiedatum: