Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe aspergetelers in zuidwesten van Frankrijk

Ondanks een "valse start" voor de witte asperges in het zuidwesten van Frankrijk door slechte weersomstandigheden, was het aanbod op tijd voor het paasweekend. "Midden februari hebben we de eerste asperges gestoken, dat is een week eerder dan vorig seizoen", meldt Lucie Gemain van Maïsadour. "Maar zodra de oogst begon, verslechterde het weer. We hebben meer dan 400 mm regen gehad in de streek. De oogst is gedurende drie weken heel traag verlopen. Ook vorig jaar konden we trouwens al van een "valse start" spreken."


Foto: EARL Candate 2021

Gelukkig verbeterde het weer ongeveer tien dagen voor Pasen, waardoor de volumes konden toenemen. "De oogst kwam op gang in de paasweek, dus we hadden de hoeveelheden om de klanten tevreden te stellen. Gezien de vroege Pasen hadden we daarvoor gevreesd. Er werd niet op een inspanning gekeken om tijdens deze cruciale periode aanwezig te zijn op de markt. We hadden al onze telers aangemoedigd om vroeg aan te aarden en de plastic zeilen snel te leggen om de bedden zoveel mogelijk op te warmen. Iedereen kon mooi op tijd asperges steken en zo hadden we uiteindelijk interessante volumes. Het is in dergelijke situaties dat we de kracht van een groep waarnemen."

Moeilijk te voorspellen
Sindsdien heeft het weer hard geregend, waardoor het moeilijk is om oogstramingen te doen. "Tien dagen geleden is er tussen de 40 en 80 mm regen gevallen en vorige week steeg het kwik tot 25°C. In deze bijzonder variabele weersomstandigheden is het erg moeilijk om een duidelijk zicht te krijgen op de rest van het seizoen. We bekijken het van dag tot dag. Maar naar alle waarschijnlijkheid zal het seizoen eind mei/begin juni eindigen."

Een wervingscampagne om de teelt te stabiliseren
Net als vorig seizoen telt Maïsadour 30 leden voor een totaal van 310 hectare en een oogstpotentieel van 1.500 ton. Ook voor de komende tien jaar wordt op cijfers in deze grootteorde gemikt. "We voeren een wervingscampagne die vruchten afwerpt. We hebben al verschillende reacties van telers uit Les Landes ontvangen die geïnteresseerd zijn om de teelt van asperges aan te vatten of te hervatten. Ze nemen de tijd om de teelt te herontdekken, want de teelttechnieken zijn afgelopen 15 jaar aanzienlijk geëvolueerd. De promotiecampagne is een kans om hen de vooruitgang in de sector te laten zien, vooral wat betreft de oogst, die nu veel comfortabeler kan gebeuren. Ondanks de technische evoluties blijft asperge een veeleisend gewas en elk project vereist overweging omdat het gaat om een toewijding voor ongeveer tien jaar. We nemen dus de tijd om elke teler te begeleiden bij het opbouwen van een project."

Voor meer informatie:
Lucie Gemain
Maïsadour
[email protected]

Publicatiedatum: