Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE aardappelen week 13/14

Bewaar- en primeuraardappelen delen Duitse markt

De vraag naar vroege rassen uit Italiƫ en Cyprus steeg aanzienlijk in de week voor Pasen volgens de BLE. Deze werden parallel met het aanbod asperges verkocht. Over het algemeen deelden bewaar- en primeuraardappelen de markt, waarbij vooral de laatste steeds populairder werd. De aanvoer uit Cyprus en Italiƫ nam toe, maar was op sommige plekken slechts in beperkte mate te vinden. Daarnaast waren de Egyptische Annabelle en Spunta vanaf vorige week ook beschikbaar. Door deze krappe aanvoersituatie bleven vooral de prijzen voor primeuraardappelen onveranderd hoog.

Schleswig-Holstein:
De lokale aardappelleveranciers konden zonder problemen voldoen aan de toegenomen vraag in verband met Pasen. De hoop op een prijsverhoging voor de resterende voorraden van de oude oogst bleef uit. De prijzen zijn de laatste tijd ook onveranderd gebleven. De toch al hoge percentages van de uitsortering zijn opnieuw gestegen door de nu lange bewaarperiode. Het werk op het veld verliep tot het paasweekend voorspoedig. De laatste tijd is er echter veel regen gevallen. Dit zal het verder planten van primeuraardappelen vertragen. Het aanbod van primeuraardappelen uit het Middellandse Zeegebied neemt toe in de retail.

Hessen:
In de deelstaat Hessen waren er bij de consumptieaardappelen uit bewaring geen prijswijzigingen in vergelijking met de vorige week.

Rheinland-Pfalz:
Zoals gebruikelijk na de paasdagen, is de afzet op de aardappelmarkt terughoudend. Om prijsredenen hebben aardappelen uit de oude oogst nog steeds een aanzienlijk aandeel, maar de concurrentie van primeuraardappelen uit het Middellandse Zeegebied neemt toe en ook de Franse oorsprong is sterk vertegenwoordigd. In de landen rond de Middellandse Zee wordt een goede aardappeloogst verwacht. Hoewel de eerste asperges uit de vroege teelt al gemeld zijn, zal een opleving van de aardappelafzet nog wel even op zich laten wachten.

Noordrhein-Westfalen:
Bij de consumptieaardappelen werd voor afgelopen week een eerder rustige handel verwacht na een opleving in de afzet voor Pasen. Op de markt voor industrieaardappelen zijn weinig veranderingen. Het poten zou nieuwe impulsen kunnen opleveren.

Mecklenburg-Vorpommern:
Bij de Landgut Grapzow worden al de eerste aardappelvelden bewerkt. "Bij de industrieaardappelen wordt het zetmeel gebruikt voor onder andere de productie van lijm." Daarnaast heeft de industrie behoefte aan zeer lange, vastkokende aardappelen, waarvan friet wordt gemaakt. "Dit segment zal verder sterk groeien", gelooft Jakob Senger. "Daarom is het voor ons belangrijk om zoveel mogelijk verschillende aardappelsoorten te poten."

Niedersachsen:
De paasdagen zorgden nogmaals voor een opleving van de afzet van consumptieaardappelen. De resterende voorraad uit de conventionele bewaring in kisten werd grotendeels verkocht.

Publicatiedatum: