Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko mikt op avocado-export van 60.000 ton

De teelt en export van Marokkaanse avocado's zit in de lift, met consistent stijgende handelsvolumes en toenemende inkomsten in buitenlandse valuta voor het land. Het seizoen 2023/24 lijkt klaar om deze trend voort te zetten, met ramingen die wijzen op een mogelijk nieuw hoogtepunt in de export van avocado's, zo blijkt uit een rapport van EastFruit.

Tussen juli 2023 en januari 2024 bereikte Marokko een mijlpaal door bijna 40.000 ton avocado's uit te voeren, met een waarde van $120 miljoen, en vestigde daarmee een nieuw record voor die periode. Met nog vier maanden te gaan - waarbij juni doorgaans een dip in de export ziet - wordt verwacht dat, zelfs als de cijfers voor februari tot mei 2024 dalen naar de laagste niveaus van de afgelopen jaren, de totale exporttelling voor het seizoen 2023/24 ongekend zal zijn. Voorlopige gegevens van de Marokkaanse Avocado Associatie bevestigen dit, en suggereren dat de export inderdaad meer dan 60.000 ton voor het hele seizoen zou kunnen overschrijden.

Een toename van 20% in de avocadoteelt van het land in 2023, vergeleken met het voorgaande jaar, is een aanzienlijke bijdrage aan deze groei geweest, dankzij gunstige weersomstandigheden en uitgebreide teeltgebieden. Echter, voortdurende uitdagingen zoals aanhoudende droogteperiodes, waterschaarste en het stopzetten van overheidsirrigatiesubsidies voor nieuwe plantages zijn prangende kwesties die toekomstige exporten kunnen beïnvloeden.

De Marokkaanse avocado-exportmarkt wordt momenteel beperkt door zijn afhankelijkheid van een handvol bestemmingen. Ondanks een toename in aanbod, richten Marokkaanse exporteurs zich voornamelijk op vier EU-landen – Spanje, Frankrijk, Nederland en Duitsland – waarbij de eerste drie een aanzienlijk deel van de Marokkaanse avocado's heruitvoeren. De vijfde grootste importeur, het Verenigd Koninkrijk, ligt buiten de EU.

Hoewel de diversificatie van de Marokkaanse exportmarkt op handen is, vordert deze langzaam. Seizoensfluctuaties zien de avocado-export naar landen buiten de top vijf importeurs variëren van 700 tot 1.900 ton. Een opmerkelijke ontwikkeling is de introductie van Marokkaanse Hass-avocado's in nieuwe markten, zoals Georgië, waar ze in maart hun debuut maakten via directe zendingen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: