Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Inspelen op behoefte aan mensen met technische én landbouwkennis"

Start nieuwe studie Agrotechniek & Engineering

Techniek krijgt een steeds belangrijkere rol in de landbouw. Maatschappelijke vraagstukken rondom gewasbescherming en een tekort aan arbeidskrachten zijn hier aanleiding toe. De sector wacht met smart op jongens en meiden die kennis van techniek kunnen combineren met kennis van open teelten. Met de nieuwe studie Agrotechniek & Engineering speelt Aeres Hogeschool in Dronten in op deze behoefte. De sector is enthousiast, zo deelt de school.

Het onderwijsteam legt de laatste hand aan de modules voor de nieuwe studie Agrotechniek & Engineering. Komende september hopen ze met een klas vol studenten te starten. Met de nieuwe studie wil Aeres Hogeschool inspelen op de groeiende vraag naar afgestudeerden die zowel kennis hebben van landbouw als van techniek.

"Vanuit het werkveld is er veel belangstelling voor onze toekomstige afgestudeerden", vertelt Smits. Klaas Slager, eningeer bij Duport (specialist in bemestingstechniek) beaamt dit. "Studenten leren niet alleen over mechatronica, gps en hydrauliek, maar leren ook over de bodem. Ze leren hoe ze een nieuw werktuig of machine kunnen ontwikkelen, maar ook wat dit voor invloed heeft op de bodem. De komende jaren komen er veel vraagstukken op ons af denk maar aan gewasbeschermingsmiddelenbeleid, seizoensarbeid en bemesting van gewassen. De studenten en afgestudeerden van deze studie kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren."

Vakexperts
De ontwikkelingen die er zijn op het gebied van gewasbescherming, arbeid en betere robotisering zijn voor de hogeschool ook reden geweest om de studie te starten. "Wij leiden groene veranderaars op. Onze afgestudeerden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan deze vakgebieden. Ze kunnen de ontwikkelingen die er al zijn en die nog komen gaan op de voet volgen en er hun steentje aan bijdragen. We zien dat fabrikanten van landbouwmachines bewust kiezen om meer energie te steken in innovatie en daar experts voor zoeken. Wij leiden deze experts op", vertelt Smits. Zo zullen de studenten en afgestudeerden aan de slag gaan met bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe technieken voor mechanische onkruidbestrijding en hoe machines zo goed mogelijk in het veld kunnen rijden met een zo laag mogelijk insporing.

Nationaal & internationaal
De focus van de studie Agrotechniek & Engineering ligt op techniek en open teelten. Naast akkerbouw is er aandacht voor fruitteelt en vollegrondsgroente. Tijdens de studie komen er modules aan bod als Bemesting en Productechnieken, Gewasverzorging en robotica en Bodem en Constructieleer. Ook zijn er diverse stagemogelijkheden waarin studenten ervaring op zowel de nationale als internationale markt kunnen opdoen. "Het mooie is dat ze de opgedane kennis ook direct in de praktijk kunnen inzetten. Op loopafstand van de hogeschool hebben we prachtige praktijkfaciliteiten waar ze het geleerde direct in de praktijk kunnen brengen", vertelt Smits. Op deze locatie is er ook de mogelijkheid voor bedrijven om bepaalde onderzoeken door studenten te laten uitvoeren.

Smits verwacht dat de studie interessant is voor zowel studenten van het mbo (engineering, Plant & Business, Plantenteelt, Vakexpert Teelt en Groene Technologie, Mobiele Werktuigen, Mechatronica) als voor havisten die op zoek zijn naar een technische opleiding in de groene sector.

Bron: Aeres Hogeschool

Publicatiedatum: