Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Door goede VS markt weinig Peru en Colombia limes naar Europa verzonden"

De belangrijkste leverancier van limes voor de Europese markt rond deze tijd van het jaar is Brazilië. Daarnaast komen er kleinere volumes uit Peru, Colombia en Vietnam. Voor de VS is Mexico, zoals altijd, de dominante speler. De aanvoer wordt aangevuld met product uit Centraal-Amerika, voornamelijk Guatemala en Honduras.

"Colombia verhoogt het aanbod tot ongeveer 100 ladingen per week, wat een groot volume voor Europa is, maar voor de VS is dat ongeveer 15% van de import. Peru levert ongeveer 25 ladingen per week aan de VS", zegt Rob Cullum van Pacific Produce.

"De Amerikaanse markt is de afgelopen maanden goed geweest en het wordt nog beter tot half april. Dat komt omdat Mexico momenteel in het laagseizoen zit. De terugkeer naar de normaliteit, die moeilijk te voorspellen is, zal plaatsvinden wanneer Mexico weer op volle volume draait. Vanwege een goede Amerikaanse markt zijn Peru en Colombia dit jaar nog niet echt betekenisvol de Europese markt op gegaan."

Aziatische volumes naar Europa
Vietnam is al enkele jaren de hoofdspeler in Azië, maar het land kampte in 2023 met een abnormale periode van lage kwaliteit en moet nu ook nog eens omgaan met langere verzendtijden vanwege de situatie in de Rode Zee.

"De vraag naar limes is vrij constant, maar wanneer de zon schijnt, kan de consumptie echt toenemen. Wat we dus vaak zien, is een vrij stabiele markt in de wintermaanden die gemakkelijk uit balans kan raken met slechts 10% overaanbod. Tot nu toe hebben we dit al een paar keer gezien dit jaar, toen Brazilië enkele piekweken had en er wat verwarrende informatie kwam van de leveranciers, vaak met de mededeling dat er de daaropvolgende week een tekort zou zijn, wat dan resulteerde in een grote export. Het kan dat dit te maken heeft met de fragmentatie van de leveranciersbasis en ook met regionale verschillen die soms tegenstrijdige info geven", legt Rob uit.

"De teeltomstandigheden zijn dit jaar moeilijk geweest. Er waren hogere dan normale temperaturen en vaak perioden van langdurige regen. Het leidde tot een hoger aantal defecten, met name schilproblemen die soms pas bij de consument thuis verschijnen, vaak na temperatuurveranderingen. Dit gebeurde in het verleden doorgaans het jaar na een El Niño, dus misschien is dat de correlatie."

Maatsortering
Limes zijn kleine vruchten. De maatvoering wordt bepaald door de cyclus van de bomen. Aan het begin van de cyclus is het fruit klein, aan het einde iets groter. Maar met 12 maanden beschikbaarheid uit meerdere regio's worden eventuele maatsorteringsproblemen meestal vrij snel opgelost.

"We verwachten dat de vraag vanaf de lente zal toenemen. Het niveau zal worden bepaald door de goesting van de Europese consumenten in feesten… Velen zeggen dat de inflatie in Europa de consumptie zal vertragen, maar wij hopen dat elk negatief effect zal worden gecompenseerd door de verhoogde interesse in gezonde en culinair interessante producten."

"Vertragingen van schepen in combinatie met afwijzingen in Europa, voornamelijk voor citruskanker, dragen bij aan de volatiliteit van dit artikel. Dit paasweekend is een goed voorbeeld, prijzen zullen naar zeer hoge niveaus springen vanwege een laat schip, maar na deze piek zullen we zien dat een groter volume de markt raakt dat allemaal een week ouder is. Op dit moment werken we hard om onze klanten te bevoorraden. Als onze klanten de extreme volatiliteit van dit artikel niet voelen, dan hebben we ons werk gedaan!"

Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
Tel: +44 (0) 1865877801 (VK)
rob@pacificproduce.co.uk
www.pacificproduce.co.uk

Publicatiedatum: