Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Costa teelt 's werelds zwaarste blauwe bes

Costa Group, een veredelaar van premium blauwe bessenrassen, heeft de tot nu toe zwaarste blauwe bes ter wereld geteeld, zo stelt Guinness World Records.

De blauwe bes was van het Eterna ras, een variëteit van het Variety Improvement Program (VIP) van Costa, dat de blauwe bessenrassen van de veredelaar in licentie geeft in regio's waaronder Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Marokko, China en Zuidoost-Afrika.

De blauwe bes werd geplukt op 13 november 2023 op het teeltbedrijf van Costa in Corindi, New South Wales, Australië. De bes woog maar liefst 20,40 gram en had een afmeting van 39,31 millimeter. Het fruit werd geteeld door Brad Hocking, Jessica Scalzo en Marie-France Courtois. Het vorige wereldrecord was 16,20 gram voor een blauwe bes geteeld in West-Australië in 2020.

Het VIP-programma van Costa is gevestigd in Corindi en is al meer dan 25 jaar actief, waarbij gemiddeld één tot twee nieuwe blauwe bessenrassen van wereldwijde commerciële waarde per jaar worden ontwikkeld. Het maakt gebruik van Costa's uitgebreide netwerk van teeltbedrijven in gematigde breedtegraden, lage breedtegraden en locaties met weinig tot gematigde kou om nieuwe rassen te ontwikkelen die geschikt zijn voor een reeks teeltomstandigheden en die voldoen aan zowel klant- als consumentenvereisten.

George Jessett, International Horticulture Manager bij Costa, zegt dat er veel opwinding is rond de nieuwe rassen. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe rassen die een verbetering inhouden en voldoen aan de evoluerende klantbehoeften. We streven ernaar om rassen te veredelen die zich aanpassen aan warmere klimaten, beter bestand zijn tegen droogte en meer resistentie bieden tegen plagen en ziekten", zegt George.

Teelttechnicus Brad Hocking legt uit dat het Eterna ras bekend staat om zijn grote vruchtgrootte, knapperige textuur en lange houdbaarheid. "Eterna heeft een geweldige smaak en consequent grote vruchten. Toen we deze plukten, waren er waarschijnlijk ongeveer 20 andere bessen van vergelijkbare grootte", zegt Brad.

Hoewel het team blij is met de erkenning van het wereldrecord, blijven kwaliteit en smaak de topprioriteit bij het selecteren en ontwikkelen van nieuwe rassen via het VIP-programma van Costa Group.

"Dit is echt een heerlijk stuk fruit. Hoewel de vrucht groot is, betekent dit absoluut geen afbreuk aan de kwaliteit of smaak zoals verwacht zou worden bij het ontwikkelen van een premium blauwe bes", besluit Brad.

Voor meer informatie: costagroup.com.au

Publicatiedatum: