Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 9

Rustige start vruchtgroenteseizoen met magere prijzen

Bij de start van maart sloten de VBT-middenprijzen afgelopen week af met een lichte prijsstijging voor trostomaat, slechts een hele kleine verdere prijsdaling voor komkommer en een prijsstijging voor kropsla, verpakte serre-asperges en aardbei.

De meeste tomatensoorten zijn opnieuw in productie. BelOrta meldde dinsdag onder meer de start van het seizoen voor Coeur de Boeuf- en snoeptomaten.


Teler Wim Vertommen met Coeur de Boeuf van Den Overkant voor BelOrta.

De prijzen worden helaas gedrukt door minder kwalitatief product uit het Zuiden, waar de teelt ten einde loopt, deelt tuinbouwconsulent Erika Buggenhout van Boerenbond. Over week 9 levert dat een middenprijs van 1,376 euro per kilo voor trostomaten op en 1,235 voor losse tomaten.

Voor de grote komkommermaten daalde de prijs naar 0,50 euro/stuk, stipt Erika ook in de update aan. De VBT-middenprijs komt uit op 42,7 eurocent en ligt, net als bij tomaat, onder het vijfjarig gemiddelde.

Dat is bij kropsla niet anders. Ook hier ondergemiddelde prijzen, die Erika wijt aan slecht weer met bijgevolg een beperkte vraag.

De prijs voor verpakte serre-asperges piekt in week 9. Een ander nicheproduct, de serre-bloemkool, doet het ook goed qua prijs, constateert de tuinbouwconsulent, met een prijs rond 2 euro/stuk.

De middenprijs voor aardbei ligt tot slot op afgerond 11,5 euro per kilo. Nipt ondergemiddeld, ondanks dat grijs weer teelten heeft vertraagd. Grote volumes met Pasen, dat vroeg valt, worden niet verwacht.