Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoge temperaturen en regionale spanningen bepalen Egyptisch dadelseizoen

Klimaatverandering en geopolitieke spanningen bepalen het tempo van de teeltcycli en de handelsstromen in Egypte. Nihal Abdel Ghaffar, oprichter en commercieel directeur van Accretive Corp for Agriculture (Atfa), vertelt hoe ze zich aanpast aan deze onvoorspelbare tijden.

"Bij Atfa telen we Barhi dadels en mango's. En net als voor alle Egyptische telers betekenen de steeds hogere temperaturen en de crisis in de Rode Zee dat we ons voortdurend moeten aanpassen in elke fase van het teelt- en handelsproces, van het kiezen van de gewassen tot het teeltbeheer en de levering aan de klanten", legt Nihal uit.

"Klimaatverandering is zeker een uitdaging. Hoge temperaturen zijn goed voor de dadelteelt, maar vormen een probleem voor mango's, vooral als er een hete wind waait tijdens de bloeiperiode. We proberen de negatieve gevolgen van de warmte te bestrijden door het fruit af te dekken en met andere methoden van bescherming. De duurzaamheid van deze praktijken is echter soms twijfelachtig, waardoor we bepaalde rassen zullen moeten opgeven en kiezen voor andere die beter bestand zijn tegen hitte."

"Ook de crisis in de Rode Zee is een niet te onderschatten factor. Het dwingt ons om minder actief te zijn op de Aziatische markt, die toch belangrijk is in ons afzetschema", voegt Nihal toe.

Het teeltbedrijf, dat als standhouder heeft deelgenomen aan de Fruit Logistica in februari, kijkt nu naar Europa en Noord-Amerika voor de dadelafzet. "Het fruit is er nog niet heel bekend. Ik heb echter gemerkt dat steeds meer mensen bereid zijn nieuwe fruitsoorten te proberen en dat de vraag jaar na jaar toeneemt. Wanneer verse dadels op de markt komen, worden ze over het algemeen gewaardeerd door Europese consumenten, en niet alleen door mensen met roots in het Midden-Oosten. De vraag uit het VK is lager dan verwacht, maar we werken hard om nieuwe klanten aan te trekken."

"Gezien de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, hebben we besloten ons productassortiment te diversifiëren, maar steeds met dezelfde toewijding aan kwaliteit. We denken aan druiven, andere mangorassen en aardbeien. In het dadelsegment zijn we voortdurend op zoek om de houdbaarheid van het product te verlengen en de waarde ervan te maximaliseren", besluit Nihal.

Voor meer informatie:
Nihal Abdel Ghaffar
Accretive Corp for Agriculture (Atfa)
Tel: +20 1001914191 (Egypte)
nihalghaffar@atfaegypt.com
www.atfaegypt.com

Publicatiedatum: