Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christophe Van Haelst, Van Haelst Fruit:

"Impact komst overzeese peren blijft beperkt"

Tholen - De Belgische perenmarkt blijft vooralsnog goed in balans. "Na een wervelende periode tot en met januari gaat het weer iets langzamer dan verwacht, maar vraag en aanbod zijn toch vrij gelijk opgaand momenteel", vertelt Christophe Van Haelst van Van Haelst Fruit en VHM Fruittrade.

"Het is tot nu toe natuurlijk een fantastisch seizoen geweest, maar je merkt dat de overzeese peren op de markt gekomen zijn. Dat zorgt uiteraard voor meer aanbod dan we in januari hadden. Echter is de impact van de komst van overzeese peren beperkt. We hebben als Belgiƫ nog altijd een sterke concurrentiepositie ten opzichte van het overzeese fruit. Grote supermarkten gaan hier wel mee aan de slag, maar het drukt vooralsnog niet op de markt. De Conference-verkoop blijft mooi doorlopen."

Kwalitatief lijken er vooralsnog ook weinig tot geen problemen te zijn. "Op een paar uitzonderingen na ziet alles er zeer goed uit. Het zou ook wel een beetje sneu zijn om zo vroeg al met kwaliteitsproblemen te zitten. We zagen wel bij de laatste Lukassen peren wat problemen en ook de Comice, die overigens zeer goed weggegaan zijn, hadden op het laatst wat last van bruine plekken. Bij Conference merken we er echter vooralsnog niets van."

Op de exportmarkt blijft de vraag dan ook in groten getale aanwezig, waardoor de prijzen zich ook goed houden, zo legt Christophe uit. "Engeland is momenteel iets milder, maar verder blijven van alle windrichtingen de aanvragen binnen komen. Met het goede aanbod blijft het prijsniveau daarom ook degelijk. De vaste retailprogramma's liggen op een mooi niveau en ook met de vrije markt moet men toch wel tevreden zijn. Het zijn niet de prijzen die we vorig jaar in mei en juni zagen, maar dat was ook ongekend. 10 of 20 eurocent erbij is altijd leuker, maar op dit moment werken we met 80 tot 95 eurocent ongesorteerd in de kist. Dat zijn prijzen waar iedereen een mooie cent aan kan verdienen."

De teler ziet de hoge prijzen van eind vorig seizoen dan ook niet snel terugkeren en adviseert vooral rust richting de laatste maanden. "De grote bedrijven zitten nog met mooie voorraden, dus ik verwacht dat we het wel uit kunnen zingen tot eind juli/begin augustus. Het zou in juli weer naar hoge prijzen kunnen gaan, maar dat is echt koffiedik kijken. Het kan ook de andere kant opslaan. Laten we vooral de rust bewaren. Op het moment wordt er voor mijn gevoel goed geruimd, dus ga vooral niet overmatig verpakken. De kwaliteit is goed en zal zich in de laatste maanden ook wel zo houden. We moeten de markt niet forceren, want er is nog een lange weg te gaan. Als we het allemaal verstandig sturen, kunnen we de prijs nog wel licht omhoog krijgen, maar men moet niet denken aan de prijzen van vorig jaar."

Voor meer informatie:
Christophe Van Haelst
Van Haelst Fruit
Kieldrechtsebaan 85
BE-9130 Verrebroek, Belgiƫ
Tel.: +32 (0)3 336 16 47
info@vanhaelstfruit.be
www.vanhaelstfruit.be