Nadat ongewone regenval de pruimenoogst in de West-Kaap vorige week tijdelijk stopzette, wordt er nu zo snel mogelijk verder geoogst.
De opbrengst wordt geraamd op net geen 12 mln kartons voor export (van elk 5,25 kilo), wat 1,5 mln kartons minder is dan de raming aan het begin van het seizoen en aanzienlijk minder dan de 15,6 mln kartons van drie jaar geleden. "De boosdoener zijn de weersomstandigheden, terwijl de prijsvorming een direct gevolg is van het lagere aanbod", zegt Hubert Leclercq, directeur van RuBisCO, een pruimenexporteur die van week 46 tot en met week 12 fruit uit de gehele West-Kaap op de markt brengt. Door de lagere opbrengst is het fruit groter en is er een tekort aan kleine maten (A's en B's).
Europese retailers hebben gereageerd op de beperkte Zuid-Afrikaanse pruimenoogst met prijzen die Leclercq historisch hoog noemt, maar de situatie in het Verenigde Koninkrijk is volgens hem totaal anders. "De Britse markt stelt ons teleur vanwege de prijsdruk daar. Sommige – niet alle – retailers hebben lagere prijzen geboden, onder verwijzing naar tal van redenen zoals consumenten die onder druk staan. Ze willen lagere prijzen dan vorig jaar, maar er zijn anderhalf miljoen kartons minder dan aanvankelijk verwacht."
"Het lijkt erop dat Britse retailers niet lijken te begrijpen onder welke kostendruk de telers staan", zegt hij. "We hebben gebruik moeten maken van conventionele koelschepen tegen aanzienlijk hogere kosten, maar dat interesseert hen eerlijk gezegd niet. Het VK praat altijd over duurzaamheid, maar ze brengen het niet in de praktijk. We zijn behoorlijk teleurgesteld in sommige retailers."
Mogelijkheden in de VS"Onze Europese klanten zijn ongelooflijk belangrijk voor ons, maar tegelijkertijd hebben we alternatieve markten nodig voor wanneer de oogst weer 16 miljoen kartons bereikt, wat volgend jaar al zou kunnen."
De kans in de Verenigde Staten deed zich voor toen Chili enkele jaren geleden fytosanitaire problemen had en Amerikaanse toeleveranciers van de retail hun net breder moesten uitgooien.
Binnen drie jaar heeft de pruimenexport naar de VS die naar het Verre Oosten aanzienlijk overtroffen. Er zijn tot nu 40% meer aankomsten in Newark geweest dan vorig jaar, toen er ook al dubbel zoveel hadden plaatsgevonden als het jaar ervoor.
Rechts: Zuid-Afrikaanse pruimen bij een Trader Joe's
"Chili is nog steeds een belangrijke leverancier van steenfruit aan de Amerikaanse markt, maar wij hebben zeer goede rassen. Ruby Sun opent het Zuid-Afrikaanse seizoen in de VS. Daarna komen rassen zoals Black Pearl, Green Red, African Delight en Ruby Star."
"Zuid-Afrikaanse pruimen smaken beter dan Chileense pruimen, en dat wordt erkend door de retail, importeurs en uiteindelijk ook consumenten. We hebben nieuwe, veelbelovende rassen die geplukt worden met een rijpheidsniveau dat onze klanten verrukt. Je ziet het aan de herhaalaankopen", benadrukt hij.
Impact van vertragingen in Kaapstad
De pruimenexport naar de VS had nog hoger kunnen zijn, ware het niet dat de vertragingen in de haven van Kaapstad roet in het eten gooien. Om de Amerikaanse markt voor Zuid-Afrikaanse pruimen te laten groeien, legt hij uit, zijn er betrouwbare, wekelijkse afvaarten nodig.
"Wanneer retailers programma's toewijzen aan Zuid-Afrika verwachten ze een consistente levering en op dit moment is dat onze grootste uitdaging in de handel met de VS. Onze transittijden zijn hoger dan we zouden willen vanwege vertragingen in de haven van Kaapstad." Twee naar Newark varende containerschepen geladen met pruimen liepen eind januari weken vertraging op.
"Zuid-Afrika heeft zeer goede pruimenrassen"
"Vorig jaar ging het ook niet goed met de logistiek, maar dit jaar is het nog erger", merkt Leclercq op. In Europa en het VK hebben de vertragingen geleid tot enkele kwaliteitsproblemen, maar de relatief lage volumes houden de handel gaande. "Ik denk dat het pruimenseizoen in de komende weken vrij snel ten einde zal komen. We hopen oprecht dat de haven van Kaapstad zijn zaken op orde krijgt en aan de verwachtingen begint te voldoen."Voor meer informatie:
Hubert Leclercq
RuBisCO
Tel: +27 21 856 5967 (Zuid-Afrika)
[email protected]