Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaans blauwe bessenseizoen verloopt in twee snelheden

De Marokkaanse blauwe bessenseizoen heeft twee verschillende ritmes. Aan de ene kant verloopt de teelt in Agadir, in het centrum van het land, volgens de voorspellingen, met een stabiele oogst sinds december 2023. Aan de andere kant loopt de regio Gharb in het noordwesten van het land achter op schema, met veel bescheidener volumes dan vorig seizoen, zo stelt Mehdi Bencherkoun, manager van DMB & Co.

"In de Gharb regio, waar een groot deel van de Marokkaanse blauwe bessenteelt plaatsvindt, werd het eerste fruit pas in februari geplukt, een maand later dan gepland. De opbrengst ligt er ook bijna 70% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het hardst getroffen zijn de kleinschalige telers, waarvan sommigen vrijwel geen volumes hebben. Het is een vreemde situatie, heel anders dan in Souss Massa, dat een normaal seizoen doormaakt. De reden voor deze dispariteit is niets anders dan de weersomstandigheden die ons dit jaar verrast hebben."

De exporteur verwacht begin maart een terugkeer naar normaal. "Veel telers hebben ervoor gekozen om dit seizoen blauwe bessen en bramen te planten in plaats van aardbeien. Zelfs als de gemiddelde opbrengst lager is, zal de areaaltoename grote oogsten mogelijk maken. We hopen begin maart terug te keren naar een vergelijkbaar tempo als vorig jaar, met een oogstpiek eind maart en begin april. Er is een goede kans dat dit tijdschema wordt gehaald, gezien de huidige ontwikkeling van het fruit. We zullen elke week hele vrachtwagens kunnen exporteren en het seizoen redden", zegt de exporteur.

Zal de late start betekenen dat het seizoen wordt verlengd? "Dat is nog niet duidelijk", zegt Bencherkoun. "Het zal afhangen van commerciële parameters en ook van teelttechnische. We zullen moeten zien hoe de concurrentie zich ontwikkelt en of Spanje en Portugal nog op de markt zullen zijn, wetende dat de oogst uit West-Europa, zoals Servië, binnenkort op de markt moet komen. Ook kan niemand voorspellen hoe de weersomstandigheden zich in Marokko en elders zullen ontvouwen. Er werd voorspeld dat Peru en Chili kleine hoeveelheden zouden hebben vanwege de droogte, maar uiteindelijk legden ze grote volumes neer. Spanje begon het seizoen ook eerder dan verwacht. Het is steeds moeilijker geworden om de timing en duur van seizoenen te voorspellen gezien de onvoorspelbare weersomstandigheden."

De vraagvooruitzichten voor de komende twee maanden zijn ook giswerk, stelt Benchekroun. "Normaal gesproken zijn onze belangrijkste markten voor blauwe bessen Nederland, Duitsland, het VK, Rusland en, in mindere mate, Italië, België, Singapore, Indonesië, Maleisië, Hongkong en de Golfstaten. Maar er zullen ongetwijfeld grote veranderingen in de markt zijn, vooral met de massale intrede van Egypte in de teelt en de eerste plantexperimenten in de Golfstaten. De wereldkaart van blauwe bessenoorsprongen en -bestemmingen zal dus volledig op zijn kop worden gezet."

Wat betreft de prijzen voor Marokkaanse blauwe bessen dit seizoen, zegt Benchekroun dat "noch kopers noch telers een duidelijk idee hebben van de seizoensprijzen. Afzet op de vrije markt, die de meerderheid van onze export bij DMB & Co vertegenwoordigt, wordt op wekelijkse basis geprijsd."

Voor meer informatie:
Mehdi Benchekroun
DMB & Co
Tel: +212 661214337 (Marokko)
mehdi.benchekroun@dmb-co.com

Publicatiedatum: