Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tunesische dadelexporteurs moeten prijzen verlagen

Het seizoen kabbelt veel te traag voort voor de Tunesische exporteurs van Deglet Nour dadels. De vraag is uitzonderlijk laag. Daar komt nog eens bij dat de crisis in de Rode Zee hen heeft afgesneden van de Aziatische markt net in de leveringsperiode voor Ramadan. "De voorraden stapelen zich op in de koelruimtes", zegt Mohamed Akermi, CEO van Tunileaf.

"Grote hoeveelheden Deglet Nour dadels gaan gewoonlijk niet alleen naar de Golfstaten, maar ook naar Aziatische landen zoals Maleisië en Indonesië. Maar dat is dit seizoen niet het geval met de crisis in de Rode Zee. Bovendien is de vraag vanuit Europa en Marokko traag, om redenen die ons ontgaan. Als gevolg hebben we grote voorraden liggen", zegt de exporteur.

"In deze fase van het seizoen zouden we normaal gesproken klaar zijn met de export van Deglet Nour dadels met tak en begonnen zijn met de verzending van verpakte dadels. Echter, we hebben nog steeds dadels met tak beschikbaar. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: naarmate de maand Ramadan nadert, kunnen we aankondigen dat we nog steeds dadels van uitstekende kwaliteit hebben voor importeurs die hun zaakjes nog niet op orde hebben voor Ramadan", vervolgt Akermi.

Met een oogst groter dan die van vorig jaar, een ongebruikelijk lage vraag, en vrijwel geen verzendingen naar Azië, kondigt de exporteur een verlaging van de prijzen aan. "Klasse I Deglet Nour dadels met tak halen slechts $ 2,45 per kilo en zijn beschikbaar in verpakkingen van 1, 2 en 5 kilo. De prijs voor verpakte dadels is $ 1,65-1,70 per kilo, beschikbaar in verpakkingen van 250, 300 en 500 gram. Het is een inspanning die we gedwongen zijn te maken gezien de marktomstandigheden."

Toch kunnen Tunesische exporteurs profiteren van de moeilijkheden waarmee hun belangrijkste concurrent, Algerije, te maken heeft. "Algerijnse Deglet Nour dadels hebben grote problemen in Europa. Ze werden onlangs massaal afgewezen in Frankrijk vanwege stevige MRL-overschrijdingen. We verwachten daarom een verhoogde vraag uit Frankrijk voor de rest van het seizoen, naast onze traditionele markten Duitsland en Nederland", besluit Akermi.

Voor meer informatie:
Akermi Mohamed
TuniLeaf
Tel: +216 54559332 (Tunesië)
m.akermi@tunileaf.com
www.tunileaf.com

Publicatiedatum: