Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Iraanse pistachenotenexport naar EU -17%

Volgens Eurostat bedroegen de Iraanse pistache-exporten naar Europese Unie-leden in 2023 €92 miljoen, wat een daling van 17 procent betekent ten opzichte van de €111 miljoen die in 2022 werd geregistreerd. Dit jaar stond Iran als de op een na grootste pistacheleverancier van Europa, net achter de VS. Van de totale exportomzet omvatte €65 miljoen aan pistachenoten en €27 miljoen aan gepelde pistaches, waarbij de export van de laatste een aanzienlijke daling van 37 procent liet zien.

Duitsland kwam naar voren als de belangrijkste Europese bestemming voor Iraanse pistaches, met een import ter waarde van €49 miljoen, gevolgd door Italië en Spanje met respectievelijk €7,0 miljoen en €5,0 miljoen. Ondertussen leidde de VS de ranglijst door voor €640 miljoen aan pistaches naar Europa te exporteren, ondanks een daling van 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Turkije stond op de derde plaats, met een daling van 28 procent in zijn pistache-exporten naar Europa tot €51 miljoen. Iran's befaamde "groene goud" kampt met teeltuitdagingen, voornamelijk als gevolg van waterschaarste die verergerd wordt door klimaatverandering en ernstige droogte, wat de land- en tuinbouwsector van het land beïnvloedt.

Bron: tehrantimes.com

Publicatiedatum: